Amerikaans minister van Defensie Mark Esper zou van plan zijn om 5.000 tot 7.000 extra militairen naar het Midden-Oosten te sturen tegen Iran. De spanningen tussen Washington en Teheran zwellen de jongste tijd steeds heviger aan. Iran zou in Irak troepen en wapens willen inzetten.
Het is niet duidelijk waar de extra Amerikaanse troepen opgesteld zouden worden en wanneer dat zou gebeuren. Volgens het persagentschap AFP is de Amerikaanse beslissing een antwoord op “de aanvallen door Iraanse bondgenoten op Amerikaanse belangen”.
De Amerikaanse krant Wall Street Journal schreef eerder over 14.000 extra soldaten, maar dat cijfer wordt betwist door John Rood, de ondersecretaris voor het defensiebeleid. Die zei ook in het Amerikaanse Congres dat Washington “het gedrag van Iran met bezorgdheid” bekijkt.
Oplopende spanningen
De spanningen tussen Washington en Teheran lopen de jongste maanden op na een reeks incidenten in de regio. Afgelopen zomer waren er aanslagen op verschillende olietankers, onder andere voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. In september waren er dan weer raketaanvallen op belangrijke energiefaciliteiten in Saoedi-Arabië, de aartsrivaal van Iran. Volgens de VS was Iran verantwoordelijk, maar het land heeft altijd ontkend betrokken te zijn.
Wapenlevering aan Houthi-rebellen
In november raakte nog bekend dat de VS een schip in beslag genomen had in de Arabische Zee. Volgens de VS lagen er onder andere raketonderdelen van Iran aan boord. Bovendien zei een Amerikaanse ambtenaar dat het schip ook wapens vervoerde voor de Houthi-rebellen, die door Iran gesteund worden.
Volgens een VN-resolutie mag Iran geen wapens exporteren zonder toelating van de veiligheidsraad. Een aparte VN-resolutie over Jemen verbiedt dan weer wapenlevering aan de Houthi-leiders. Het conflict in Jemen wordt in de regio gezien als een machtsstrijd tussen Iran en Saoedi-Arabië.
Activiteiten in Irak
Twee Amerikaanse topfunctionarissen zeggen dat Iran troepen en wapens in de regio op de voet wil brengen. Ook zou Iran vorig jaar ballistische raketten aan haar sjiitische bondgenoten in buurland Irak geleverd hebben. Iran wil profiteren van het gebrek aan stabiliteit in het land waar hevige antiregeringsprotesten aan de gang zijn.
Iraanse protesten
Ook in Iran zijn er al enkele weken anti-regeringsprotesten. Dat gebeurde nadat de brandstofprijzen ineens met 300 procent verhoogd werden. De demonstranten eisten daarom dat de religieuze leiders zouden aftreden. De Islamitische clerus in het land beweert dan weer dat “misdadigers” uit de Verenigde Staten, Israël en Saoedi-Arabië achter de protesten zitten.