Sommige drankjes zullen je fascineren, anderen misschien eerder doen walgen. Van een erg vreemd gekleurd bier tot slangenwijn en zelfs wijn op basis van hertenpenissen. Deze drankjes bestaan echt en kan je ergens in de wereld bestellen. Proost!
1. Hertenpeniswijn
Chinezen hebben soms een vreemde smaak, maar deze drankjes zijn toch wel heel extreem. Ze gebruiken de vreemdste lichaamsdelen, omdat ze geloven dat die een helende of seksueel prikkelende werking hebben. Ook veel Chinese atleten mixen de vreemdste drankjes om hun prestaties te verbeteren. Ma Junren, een atletiekcoach uit China, slaagde er naar eigen zeggen in om in 1990 enkele onbekende lopers records te laten vestigen met een drankje op basis van schildpaddenbloed en de uitwerpselen van sprinkhanen. Al werd ook wel vermoed dat de atleten testosteron hadden gekregen.
Sommige substanties zijn officieel verboden op sportwedstrijden. Zo kwam hertenpeniswijn in 2008 op de Olympische Spelen in Peking op de lijst met verboden producten te staan. Het drankje zou de bloedsomloop verbeteren en daardoor ook de seksuele prestaties bij mannen positief beïnvloeden. Voor een variant op dit drankje worden naast de penissen van herten ook de penissen van honden en zeehonden gebruikt. Volgens een reportage van National Geographic zou die wijn veel romiger zijn dan wijn op basis van muizen, nog een drankje dat in Azië heel populair is, onder andere als remedie tegen leverziekten en zelfs astma. Voor die muizenwijn worden tien tot vijftien kleine muizen in rijstwijn verdronken, waarna ze één tot twee jaar moeten gisten. Een single mouse in plaats van een single malt dus.
2. Regenboogbier
De Japanse Abashiri brouwerij staat bekend om fel gekleurde bieren. Van fel blauw tot groen en zelfs paarse tinten. In de winter brouwt men bijvoorbeeld geen donkere kerstbieren zoals in België, maar wel een bier op basis van gesmolten ijsbergen die ieder jaar langs de noordkust van Japan drijven. De heldere blauwe kleur komt voort uit extracten van zeewier.
3. Een kopje koffiekak
Hoe duurder een drankje, hoe vreemder de herkomst. Kopi Loewak is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De koffiebessen zijn extreem duur, omdat ze afkomstig zijn uit de uitwerpselen van de loewak, een civetkatachtige. De pit blijft intact in de darmen van dit dier en ondergaat onderweg een fermentatie. Per kilo betaal je voor deze bessen 200 tot 600 dollar.
4. Limonade met een handleiding
Terug naar Azië, waar de Japanners de bekendste smaken uit hun keuken door hun limonade hebben gedraaid. Ramune soda heet het, verkrijgbaar met wasabi, curry en teriyaki. Maar ook met exotische smaken zoals kauwgom en banaan.
Maar wat dit drankje nog populairder maakt, is de manier waarop de flesjes zijn afgesloten. Niet met een gewoon dopje, maar wel met een knikker die je door een rubberen stop moet duwen om het flesje te openen. Het vraagt wel veel oefening om te drinken zonder dat de knikker in de weg zit. Mensen hebben al allerlei vreemde manieren uitgeprobeerd om de knikker uit het flesje te forceren zonder het glas te breken.
En als je het drankje al bizar vindt, wat moeten we dan denken van dit vreemde reclamespotje met een ninja om het drankje aan te prijzen?5. Kikkersap
Padden likken als een soort drug is duidelijk niet voldoende in Peru. Rond het Titicacameer – het hoogstgelegen, bevaarbare meer ter wereld – leeft een kikkersoort die de basis voor een drankje vormt. Eerst wordt de kikker op tafel dood geslagen (of bewusteloos). Daarna worden insnijdingen gemaakt om het dier te villen. Vervolgens verdwijnt de kikker in een blender die er een vloeibaar mengsel van maakt, in combinatie met een bouillon, honing, aloë vera en een wortelsoort uit de Andes. Het resultaat is een soort milkshake. Door dit drankje is de kikkersoort, Telmatobius coleus, met uitsterven bedreigd.
6. Slangenwijn
En nog een keer naar Azië. De Chinezen steken slangen in een fles rijstwijn of alcohol op basis van granen. Alweer volgens de traditionele geneeskunde zou de wijn een helende werking hebben en de personen die het drinken energie schenken. Vooral erg giftige slangen krijgen de voorkeur, maar het gif verliest zijn werking door de ethanol in de fles.
7. Vloeibare sigaretten
Onze noorderburen brachten enkele jaren geleden een drankje op de markt dat sigaretten kon vervangen. Liquid Smoking zou rokers gedurende één tot vier uur niet naar tabak doen verlangen. Volgens Martin Hartman, de CEO van het bedrijf dat het drankje produceerde, zat er geen nicotine in het drankje, maar waren de effecten afkomstig van een mix van Zuid-Afrikaanse wortels.
We schrijven over dit drankje in de verleden tijd, omdat het al niet meer bestaat. Meteen kregen de producenten bakken kritiek, al was het maar omdat de blikjes wel heel erg op een doosje Marlboro-sigaretten leken. Maar intussen is het drankje dus in rook op gegaan.
8. Grotere borsten dankzij drankje
Je kan al het al raden, voor het volgende drankje trekken we opnieuw naar Azië. De makers van BustUp claimen dat hun brouwsel helpt om grotere en stevige borsten te krijgen wanneer de boezem is ingezakt na bijvoorbeeld een bevalling of het intreden van de menopauze. Een van de ingrediënten is afkomstig van de Pueraria mirifica, een plant die in Thailand al lange tijd dient als remedie tegen aan de menopauze gelinkte kwaaltjes. Producenten van andere producten met deze wortel durven zelfs stellen dat dit kruid preventief tegen borstkanker werkt en de vagina kan verstevigen.
9. Tequila met een worm
Sommige tequila’s worden met een worm in de fles verkocht. Wees gerust, bij ons in de supermarkt zal je deze variant niet vinden. Enkel een goedkoop afkooksel van tequila kan in Mexico met een worm, meer bepaald de rups van een nachtvlinder, verkocht worden.
10. Pandapoepthee
Het wordt hoog tijd om nog eens naar Azië te gaan, niet? Een Chinese ondernemer hoopt dat panda’s voor hem hetzelfde met thee kunnen doen als de civet met koffie (zie nummer 3). An Yanshi werkt aan de universiteit van Sichuan en zou een manier hebben om groene thee in de uitwerpselen van panda’s te kweken. In een basis in Sichuan leven tachtig panda’s in gevangenschap.
An presenteerde zijn thee in een pandapakje. Hij stelt dat panda’s slechts 30 procent van de voedzaamheden in hun voedsel absorberen en de rest er dus weer uitkomt. Lekker en voedzaam dus.
11. Koeienpis
De koe is een heilig dier in India. Geen wonder dat een groepering gelooft dat werkelijk alles wat een koe produceert, een geneeskundige werking kan hebben. Zelfs de urine en de uitwerpselen van koeien kunnen dienen om kwaaltjes te behandelen van leverklachten tot diabetes en kanker. De bedenkers van het drankje beloven ons dat het helemaal niet zal smaken als koeienpis, alsof we dat dan ooit hebben uitgeprobeerd.
12.Een ’teentje’ whisky
Het Canadese stadje Dawson City kwam vorige zomer op een vreemde manier in het nieuws. Een man had er in een bar een menselijke teen ingeslikt. Het ging om de Sourtoe Cocktail, een shot wiskey die er traditioneel geserveerd wordt met een menselijke teen op de bodem van het glas. De teen moet de lippen raken van wie van de whisky drinkt, maar het is natuurlijk niet de bedoeling hem in te slikken. In dat geval moet je een boete betalen. Je kan je voorstellen dat de teen wel vaker per ongeluk wordt ingeslikt, maar deze klant deed het met opzet. Gelukkig had de bar een reserveteen.
13. Een vogelnestje
De term ‘vogelnestje’ doet je in culinaire termen waarschijnlijk eerder denken aan een soort gehaktbal met een eitje in het midden. Maar waar anders dan in China bestaat er ook een drinkbare variant. Een soort gierzwaluw bouwt er zijn nest door plakkerig speeksel tegen de muur te kleven. Dat speeksel wordt na een tijdje een harde massa en die zou alweer goed zijn voor de gezondheid, vooral voor de lever. Het nest moet natuurlijk eerst gewassen worden om veren te verwijderen. Uiteindelijk levert een nest gemakkelijk 350 euro op. En als er bloed in het speeksel kleeft, dan telt men er zelfs tot 1.000 euro voor neer.
Om het allemaal wat betaalbaarder te maken voor de gemiddelde klant zijn vogelnestjes ook als een frisdrank te koop. In het blikje zit dan een geleiachtige massa met suikersmaak, waarin stukjes vogelnest ronddrijven. Helaas voor de liefhebbers veroorzaakt vervuiling erosie op rotswanden waar de vogels broeden.
14. Die goede oude placenta
Een bekender gebruik is het opeten van de placenta na de bevalling. De placenta is een tijdelijk orgaan dat de baby in de buik voorziet van zuurstof en voeding. Moeders die de placenta opeten zouden er energie uithalen en betere borstvoeding produceren. De placenta bevat hoge hoeveelheden ijzer, vitamine B-12 en hormonen.
Maar je hoeft niet te bevallen om van de voordelen van een placenta te profiteren. Zo is er bijvoorbeeld Placenta 10000, een gelei met perziksmaak afkomstig van de placenta van varkens. Placenta wordt op nog meer manieren verkocht als een product waardoor je langer jong blijft. En wie een varken niet straf genoeg vindt, kan nog altijd Placenta-pro, de placenta van paarden, proberen.