Facebook mag dan al tien jaar bestaan, het is onthutsend hoeveel persoonlijke informatie gebruikers nog steeds open en bloot op de site gooien, zichtbaar voor iedereen, en dus ook voor wie die genante foto of die dronken update beter niet had gezien. Of voor die inbreker, die met een klik op een profiel meteen weet wanneer zijn doelwit niet thuis is. Hier zijn tien gemakkelijke tips om jouw profiel beter af te schermen en te beveiligen.
1. Zet mensen in lijstjes
Oké, al je Facebookvrienden in lijstjes zetten is wel even werk, maar eens je die hebt, zijn ze erg praktisch om informatie alleen te tonen aan de juiste mensen. Die foto van toen je klein was laat je enkel zien aan familieleden, terwijl je je fratsen van het voorbije weekend niet deelt met collega’s. Klik links op je tijdlijn op ‘vrienden’ om te starten.
2. Check je eigen profiel
Klik bij je eigen profiel op het moer-icoontje rechtsonder je omslagfoto, en kies ‘weergeven als…’ om te zien hoe je profiel eruitziet, zowel voor (bepaalde) Facebookvrienden als voor iedereen. Ben je in dat laatste geval zeker dat je die informatie allemaal wil prijsgeven aan wildvreemden? Indien niet, kan je je privacyinstellingen aanpassen en ook de zichtbaarheid van eerdere berichten beperken.
Bepaalde informatie kan je ook verstoppen voor sommige mensen of lijsten. Heb je niet graag dat je baas weet met welke ongure types je allemaal bevriend bent? Ga naar je eigen profiel en stel dan in dat ie enkel jullie gemeenschappelijke vrienden ziet. Heb je niet graag dat iedereen weet hoe oud je bent, of dat je op je verjaardag honderd berichten krijgt van mensen die je op alle andere dagen van het jaar niet hoort? Zet hem gewoon op privé. Ook wie jou allemaal volgt, of wie jij zelf volgt, kan je verstoppen.
Bekijk ook geregeld je activiteitenlogboek, waar je bijvoorbeeld snel dingen kan unliken of van je tijdlijn halen.
3. Let op met locaties en evenementen
Niet alleen zeggen mensen soms nog altijd in een voor iedereen zichtbaar bericht wanneer ze op vakantie vertrekken, ze zetten op verplaatsing ook berichten en foto’s online met een geotag. Wanneer de zichtbaarheid van die foto’s of berichten dan openbaar staat, weten mensen met slechte bedoelingen meteen wanneer ze ongestoord je deur kunnen komen forceren. Let daar dus mee op.
De meeste evenementenpagina’s zijn trouwens openbaar, zodat iedereen kan zien waar je (niet) naartoe bent geweest. Dergelijke uitnodigingen kan je verwijderen door op het kruisje rechtsboven de naam van het evenement te klikken. Op de pagina van het evenement kan je ook op het kruisje naast je naam klikken. Je kan mensen die je hardnekkig blijven uitnodigen voor brol die je niet interesseert, ook gewoon verhinderen dat nog te doen.
4. Laat je niet zomaar taggen
Stel bij ’tijdlijn en taggen’ in dat je tags eerst moet goedkeuren voor ze op je tijdlijn verschijnen om te voorkomen dat lolbroeken daar genante berichten over jou laten opduiken. Verder kan je ook instellen dat berichten waarin je bent getagd enkel zichtbaar zijn voor bepaalde mensen, bijvoorbeeld niet voor je baas of je moeder. Ook tags die mensen toevoegen aan je eigen berichten kan je controleren voor ze effectief verschijnen.
Je kan in principe ook verhinderen dat andere gebruikers die een foto van jou uploaden de suggestie krijgen om je te taggen, maar deze griezelig accurate gezichtsherkenningsfunctie is (nog) niet overal beschikbaar. Uiteraard kan je jezelf ook untaggen op foto’s en berichten.
5. Stel in wie op je tijdlijn kan posten
In het menu ’tijdlijn en taggen’ kan je kiezen dat enkel jij of enkel bepaalde mensen berichten op jouw tijdlijn kunnen zetten. Daarnaast kies je ook nog eens wie allemaal kan zien wat anderen op jouw tijdlijn zetten.
6. Beperk info die apps kunnen zien
Facebook heeft de vervelende neiging steeds te komen zagen dat jouw profiel onvolledig is, want de site wil absoluut weten waar je naar school bent geweest of waar je geboren bent. Al die info gaat dan niet alleen naar die megagrave apps die je gebruikt zonder de gebruiksvoorwaarden te lezen, maar ook naar de apps waar je vrienden zich mee amuseren. Bij ‘apps > apps die anderen gebruiken’ kan je uitvinken dat al die info wordt gedeeld.
Maar sowieso zien de apps je vriendenlijst, geslacht en andere info die je openbaar hebt gemaakt, zoals je profielfoto. Wie dat niet wil, moet ‘platform’ uitschakelen, al kan je dan geen enkele app meer gebruiken. Ook individuele apps kan je gewoon blokkeren. In het menu zie je per app ook welke info die wil, en kan je instellen wie jouw activiteit op de app allemaal ziet.
7. Beperk wie jou kan toevoegen
Wie gewoon een Facebookprofiel wil om bijvoorbeeld foto’s te delen met bepaalde vrienden, en geen berichten en vriendschapsverzoeken van al zijn collega’s, verre voetbalvrienden of wildvreemden wil krijgen, kan zijn vindbaarheid een beetje beperken in het ‘privacy’-menu. Je kan ook instellen dat zoekmachines geen link naar je tijdlijn weergeven.
8. Let op wie op je account kan
Natuurlijk gebruik je een sterk paswoord, dat je zelfs geregeld verandert. Om te zien of niemand anders inlogt op je profiel, kan je bij ‘beveiliging’ de actieve sessies controleren. En wanneer je bijvoorbeeld bent vergeten uit te leggen op een openbare computer, kan je zo ook uitloggen op dat andere toestel om te voorkomen dat collega’s op Facebook in jouw naam berichten beginnen te posten over jouw seksuele voorkeur.
Het is ook mogelijk in te stellen dat je een bericht krijgt wanneer iemand op je profiel inlogt vanop een onbekend toestel. En er zijn nog functies, zoals het instellen van een beveiligingscode om in te loggen op onbekende toestellen. Stel in het menu trouwens ook meteen in dat je bij voorkeur Facebook gebruikt via een beveiligde verbinding.9. Let op met advertenties
Facebook kan jouw likes gebruiken om vrienden advertenties te tonen met jouw naam, bijvoorbeeld van een restaurant dat je leuk vindt. Wil je dat niet, dan kan je de functie uitschakelen bij ‘advertenties > advertenties en vrienden’.
Facebook laat externe sites ook toe hun content te personaliseren op basis van wat jij en je vrienden openbaar zetten op Facebook. Zo kan TripAdvisor bijvoorbeeld recensies van jouw vrienden weergeven. Wil je Facebook en de andere sites gewoon gescheiden houden, dan schakel je ‘directe personalisatie’ uit bij ‘apps’.
10. Blokkeer mensen helemaal
Bepaalde mensen kan je ook helemaal blokkeren zodat ze zelfs je profiel niet meer zien. Iets minder drastisch is vervelende mensen toevoegen aan de lijst ‘niet toegankelijk’, waardoor ze enkel jouw openbare profiel zien.