“Mist Vlaanderen de boot met radiotechnologische innovatie?”

Het nieuwe Vlaamse radiofrequentieplan op de FM-band – streefdatum 25 september 2016 – moet (in theorie althans) zorgen voor een divers en economisch leefbaar radiolandschap. Waarom zou Vlaanderen investeren in telefonie als niemand een telefoon heeft? Wanneer komt radiotechnologische innovatie als digitale radio DAB+ er?

Nu was de vorige Mediaminister tegelijk ook die van Innovatie en moet de huidige Mediaminister Sven Gatz die dat niet meer tegelijk is, bij de toekomstige toekenning van de zendvergunningen, knopen doorhakken die voorgangster Ingrid Lieten nog niet durfde door te hakken.

Netwerken als Radio Maria, TOPradio, misschien FamilyRadio en miniketen VBRO willen daar niet op wachten. Samen met de Waalse openbare tegenhanger van StuBru, Pure FM zetten ze intussen in op het digitaal distributiekanaal DAB+. Die stations starten, op voorwaarde dat er 6 tekenen bij Norkring België, volgend trimester op de multiplex DAB+  in Brussel.

SAMEN MIGREREN NAAR DAB+

Het is maar de vraag of hun luisteraars tot de aanschaf van zo’n digitale radio-ontvanger zullen overgaan. Wat de boer niet kent, eet hij niet. – Sprak Confucius al…Onze buurlanden zetten stappen richting de DAB+. Laat ons daarom  een kijkje over de taalgrens of naar het buitenland nemen voor ons radiobeleid.

Michel Vanderfeesten van de koepel van onafhankelijke radio’s VRRO ; “Het is niet aan de lokale radiozenders om daarin een voortrekkersrol te spelen. ‘k Heb indertijd meegedaan aan die call of intrest, maar dat is onbetaalbaar. Overigens zijn er geen lokale pakketten beschikbaar voor enkel onze regio hier. Bijkomend moet de overheid uit zijn pijp komen. Waarom nu investeren in DAB+ als er niemand een ontvanger heeft?”

Waarom zou Vlaanderen de VRT niet verplichten om van DAB,  waar ze op uitzenden, samen mee over te steken naar DAB+? Want waarom investeren in auto’s als er geen autosnelwegen zijn? Vragen waar de Vlaamse Commissie Media in de schoot van het parlement zich best kan over buigen. Wilfried Vandaele (N-VA) (foto cover) wil niet “dat Vlaanderen daar de boot mist”. Ik ben ervan overtuigd dat de juiste hoorzittingen zullen gehouden worden daarrond.

PAPIEREN TIJGERS VAN DE RADIO

Moet de Liberale minister één en ander afdwingen samen met de analoge FM-uitzendlicenties? Eerder vorige lente zei Tom Evens van iMinds : “De Vlaamse Overheid zou wel kunnen overwegen om de licenties voor analoge frequenties te koppelen aan de licenties voor digitale radio. Daardoor zou DAB+, in navolging van onze buurlanden, een nieuwe kans kunnen krijgen.

Als er een goeie reden is wil Gatz het uitstel, waar een deel van de sector zoals de Vlaamse RadioVereniging (van netwerkradio’s) om vraagt,  toestaan tot 2017.

Wat te denken van het overal goed via FM te ontvangen JOE.fm dat begin van de nillies als informatiezender met een team meer dan een dozijn eigen beroepsjournalisten werd vergund onder de wimpel van kabelradio 4FM? Wat te denken van het overal in Vlaanderen bijna goed via FM te ontvangen Nostalgie, dat ervoor zorgde dat 4 provinciale radio’s ter ziele gingen. Een papieren kluif waar de politiek en de mediawaakhond V.R.M. geen punt van maakten.

Theoretische radio’s, al lang een oud zeer waar vorige decreetgevers net zo weinig greep op hadden, ook al toen de toenmalige CVP (nu CD&V) er begin jaren ’90 de dienst uitmaakte. Een stil pleidooi voor een Support Free Radio lijkt ons een mooi uitgangspunt bij de erkenningsronde in 2016. Krijgen ze bij de VRT, die vorige vrijdag van de Mediacommissieleden een jaarlijks bezoek kregen, “een voorkeurbehandeling omwille van zijn geprivilegieerde relatie met de Vlaamse Regering?”, dixit mediaconsultant en ex-parlementslid Jurgen Verstrepen op zijn blog.

Meer
Lees meer...