Aanslagen Sri Lanka: 207 doden en 450 gewonden bij acht aanslagen, 8 verdachten opgepakt

Aanslagen Sri Lanka: 207 doden en 450 gewonden bij acht aanslagen, 8 verdachten opgepakt

In Sri Lanka zijn bij verschillende aanslagen op hotels en kerken al 207 doden en 450 gewonden gevallen. Daar zouden ook zeker 27 buitenlanders bij zijn. Bij drie high-end hotels en drie kerken vonden er vanmorgen grote explosies plaats. In de kerken was op dat moment net de paasmis aan de gang. Er zouden ondertussen acht verdachten zijn opgepakt door de politie.

De aanslagen vonden plaats bij drie hotels in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Er werden ook drie kerken geraakt, een ten noorden van de hoofdstad, in Negombo, en twee aan de oostkust, in Kochchikade en Batticaloa. De aanslagen vonden op nagenoeg hetzelfde moment plaats.

Dodenaantal onduidelijk

Hoeveel doden er bij de explosies precies gevallen zijn, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de Sri Lankaanse politie zou het dodental al gestegen zijn tot 207. Ook meer dan 450 mensen raakten gewond. Volgens nieuwsagentschap AFP zouden er ook al zeker 27 buitenlandse doden zijn gevallen. Eerder waren er berichten van 35 buitenlandse slachtoffers, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Voorlopig zijn er geen Belgische slachtoffers gemeld.

In de Sint-Sebastian-kerk in Negombo alleen al zouden zo’n 50 doden gevallen zijn. Ooggetuigen melden dat ambulances voortdurend af en aan rijden om de gewonden naar ziekenhuizen over te brengen. Volgens journaliste Marianne David zouden die ziekenhuizen de situatie momenteel onder controle hebben en zouden er geen extra bloeddonaties nodig zijn, waar op Twitter wel toe werd opgeroepen.

Het tijdstip van de aanslagen was niet lukraak. In de kerken was op het moment van de explosies net de paasmis bezig, wat uiteraard voor een drukte zorgde in de kerk. De aanslagen op hotels zouden dan weer gericht zijn op vijfsterrenhotels waar ook vele buitenlanders verblijven.

Zevende en achtste explosie

Er werd omstreeks elf uur ook een zevende explosie gemeld. Die zou hebben plaatsgevonden in Dehiwela, een district van Colombo. Daar zou ook een hotel het doelwit geweest zijn. De eerste verslagen melden twee doden. Niet veel later zou er ook een achtste ontploffing geweest zijn in de hoofdstad, nu in het Dematagoda-district. Daarbij zouden al zeker drie mensen op het leven gekomen zijn.

8 verdachten opgepakt

Minister van Defensie Ruwan Wijewardane stelde dat alle daders geïdentificeerd konden worden en ook “zo snel mogelijk zullen opgepakt worden”. En dat lijkt nu ook gebeurd. BBC-reporter Azzam Ameen meldt dat er al zeker acht verdachten die gelinkt worden aan de aanslagen zijn opgepakt.

De overheid heeft bij monde Wijewardane ook bevestigd dat het bij de meeste van de ontploffingen om zelfmoordaanslagen gaat en dat die naar alle waarschijnlijkheid zijn uitgevoerd door één groep.

De overheid stelde intussen al een twaalf uur durende avondklok in en zou ook alle sociale media hebben geblokkeerd om zo de verspreiding van foutieve informatie tegen te gaan.

“Poging om chaos te zaaien”

Sri Lankaans president Maithripala Sirisena roept mensen in een statement op om kalm te blijven en de autoriteiten te steunen in hun onderzoek. Eerste minister Ranil Wickremesinghe waarschuwt voor het verspreiden van niet bevestigde informatie.

Minister van Financiën Mangala Samaraweera noemt de aanslagen “een sterk gecoördineerde poging om moord, chaos en anarchie te zaaien”. “Iedereen die democratie, vrijheid en economische welvaart koestert, moet nu samenkomen met stalen zenuwen om deze gruwelijke poging tegen te gaan.”

De minister van Economische Hervorming, Harsha de Silva, was een ooggetuige van een van de aanslagen. Hij zat deze morgen al samen met het hoofd van het leger, de zee- en luchtmacht en verschillende ministers om de situatie te bespreken.

De Belgische ambassade in India vraagt intussen aan Belgen die zich in het land bevinden om zich te melden. Buitenlandse Zaken zal ook contact opnemen met Belgen die in Sri Lanka wonen. Touroperator Tui, dat momenteel 29 toeristen heeft in Sri Lanka al verblijft er geen enkele in een van de getroffen hotels, is aan het informeren naar de veiligheid van hun klanten. Thomas Cook doet hetzelfde, al hebben zij geen klanten in de hoofdstad.

Gesponsorde artikelen