Achterpoortje dicht: vakbonden moeten voortaan ook belastingen betalen op hun buitenlandse rekeningen

De vakbonden stellen dat de regering-Michel niet bezig is met fiscale rechtvaardigheid, maar tot vandaag werden de bonden zelf amper gecontroleerd. Daar komt verandering in, want door een aanscherping van de kaaimantaks moeten de vakbonden voortaan ook hun inkomsten op buitenlandse rekeningen aangeven in België.

In juridische termen is een vakbond een feitelijke vereniging. Momenteel worden de feitelijke verenigingen in de praktijk niet belast op inkomsten uit een buitenlandse rekening. Dat schrijven De Standaard en Het Laatste Nieuws. De vereniging bestaat dan voor de fiscus niet en aan de individuele leden kunnen geen belastingen opgelegd worden. Bij binnenlandse rekeningen is dat niet zo. Als die winst opleveren, wordt de roerende voorheffing automatisch ingehouden.

Nu beslist de regering dat diegene die in de feitelijke vereniging (hier dus de vakbond) de handtekening zet, en dus de bevoegdheid over de buitenlandse rekening heeft, die inkomsten in zijn eigen belastingaangifte moet opnemen. Als een vakbond oordeelt dat het geen van haar leden daarmee wil opzadelen, kan die kiezen om alleen voor fiscale zaken rechtspersoonlijkheid aan te vragen. Dan is de vakbond in kwestie even geen feitelijke vereniging meer en moet deze rechtspersonenbelasting betalen en dus ook de buitenlandse inkomsten aangeven.

“Het is voor de fiscale administratie immers onmogelijk om de individuele leden van deze verenigingen te identificeren en op een transparante wijze te belasten op de inkomsten uit de vereniging”, luidt de toelichting bij het wetsontwerp. Het wetsvoorstel komt van Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen.

Stakingskas ACV

Bij de christelijke vakbond ACV geven ze openlijk toe dat een deel van hun stakingskas op een buitenlandse rekening staat. “Maar dat is niet in een of ander belastingparadijs en heeft geen fiscale reden”, verzekert woordvoerder David Vanbellinghen in Het Laatste Nieuws. “Dat is om te vermijden dat een regering ooit plannen maakt om beslag te leggen op dat geld. We komen uiteraard alle fiscale verplichtingen na en als er belastingen verschuldigd zijn in België, worden die uiteraard betaald.”

Het ABVV zou naar eigen zeggen niet getroffen worden door deze maatregel. “Wij hebben geen buitenlandse rekeningen”, zegt woordvoerster Gina Heyrman.

epa