De eerste zaak van ADOR tegen NewJeans heeft een uitspraak. Het ging om een manager van NewJeans die een zaak rond pesterijen op het werk had aangespannen tegen de nieuwe CEO van ADOR, Kim Joo-young. Het Regionaal Bureau voor Werkgelegenheid en Arbeid van Seoul oordeelde dat er onvoldoende bewijs is, waardoor ADOR dus vrijgesproken is.
Deze week is de eerste uitspraak gebeurd in een van de vele zaken van het agentschap ADOR en de groep NewJeans (die zichzelf nu NJZ noemt). Het ging specifiek om een manager van NewJeans, die het de nieuwe CEO van het agentschap beschuldigde van pesterijen op de werkvloer. Na het ontslag van de originele CEO van ADOR, Min Hee-jin, werd vorig jaar Kim Joo-young aangesteld als CEO van het agentschap. Dit was tot groot ongenoegen van de leden van NewJeans en enkele van hun vaste entourage.
Pesterijen op het werk
De manager die ADOR aanklaagde, was de manager die door ADOR beschuldigd werd van zonder inmenging van het agentschap adverteerders te contacteren voor NewJeans. De manager deed dit kort nadat de leden van NewJeans in november lieten weten dat ze ADOR zouden verlaten, iets wat volgens ADOR nog altijd niet legaal is.
ADOR kwam erachter dat de manager op zoek ging naar adverteerders en startte een intern onderzoek. Daarop trok de manager naar de rechter met beschuldigingen van pesterijen op de werkvloer. De manager beweerde dat hij misleid werd om een werkconsultatie bij te wonen, waarbij zijn laptop afgenomen werd en hij die pas drie uur later terugkreeg. Daarnaast beweert hij ook dat hij z’n persoonlijke gsm moest afgeven zonder dat daar legale redenen voor waren. De manager vertelde ook dat hij een backup van zijn werkdocumenten online bewaart en dat hij zijn persoonlijke data van zijn laptop had verwijderd. Hierdoor dacht ADOR dat hij iets te verbergen had, waardoor het agentschap een onderzoek startte.
ADOR gaf een andere versie van de feiten en beweert dat de manager de beschuldigingen ontkende en weigerde om mee te werken en zijn acties te verantwoorden. Volgens het agentschap verwijderde hij waardevolle data van het agentschap, die onmogelijk terug te vinden waren.
Onvoldoende bewijs
De zaak kwam voor op maandag 24 februari. Het Regionaal Bureau voor Werkgelegenheid en Arbeid van Seoul oordeelde daarbij dat er onvoldoende bewijs is.
Op vrijdag 7 maart staat de eerste grote hoorzitting op de planning. Daarbij gaat het om de zaak die ADOR aanspande tegen de leden van NewJeans om hun plichten van hun contract bij ADOR opnieuw te vervullen en hen ervan te weerhouden om op zichzelf advertentiedeals te sluiten.