Sinds november 2014, zijn in België minstens zes aanslagen verijdeld volgens Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel.
In een interview met De Tijd zegt Jacobs dat er “constant operaties en risico’s zijn die we moeten beheersen.” Jacobs zegt dat het leven in België is veranderd sinds de aanslagen in Brussel, waarbij 35 mensen om het leven kwamen: “Ik werk 32 jaar bij de politie, ook bij de speciale eenheden, en 2016 was mijn moeilijkste jaar ooit. Maar op dat moment word je meteen weer operationeel. Je hebt geen tijd om na te denken. We moesten de brandweer laten voorgaan, maar door het analyseren van de bewakingscamera’s zagen we al snel dat er nog een reistas van de daders was achtergebleven. Dan moet het héél snel gaan. Sindsdien hebben we geen rustig moment meer gekend.”
Minderheid
Het zou bij de verijdelde aanslagen niet alleen om lone wolves of home grown terrorists gaan: “Er kunnen zich ook nog altijd netwerken vormen. We zijn op alles voorbereid. We zien wel een duidelijk profiel bij de daders. Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij.”
Volgens Jacobs zijn de informanten in de plaatselijke gemeenschappen steeds belangrijker geworden. “Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en ze helpen de politie. Het is dus een verkeerd debat om over ‘de islam’ te spreken. Het gaat over een minderheid.”