Afgestudeerd? Dit zijn 5 dingen die je best eerst doet

Eindelijk is het zover, je bent afgestudeerd! Maar hoe moet het nu verder? Wij zochten het voor je uit. Hier zijn 5 dingen die je best eerst doet: 

1. Schrijf je in bij VDAB

Schrijf je snel in bij VDAB om je beroepsinschakelingstijd te starten. Dat is de wachttijd die je moet doorlopen om een uitkering aan te vragen. Ondertussen is het belangrijk dat je kan aantonen dat je actief naar een job aan het zoeken bent.

2. Doorloop het digitaal startpakket

Dankzij VDAB start je je zoektocht naar werk waar en wanneer je maar wil. Daarom hebben ze voor pas afgestudeerden zoals jij het digitaal startpakket New Linkuitgewerkt. Dat helpt jou in je zoektocht naar een eerste job. Je komt er meer te weten over je rechten en plichten, over hoe je je zoektocht start en hoe je succesvol solliciteert. Handig!

3. Ga op zoek naar vacatures

Wil je starten met solliciteren maar heb je nog geen idee voor welke vacature? Ga dan aan de slag met de beroepsoriëntatietest van VDAB. Die peilt naar je interesses, persoonlijkheid en vaardigheden. Op basis van die informatie stelt VDAB jou enkele jobs voor die zij geschikt achten. Zo vind je in no-time de job van je leven. Begin je zoektocht hier!

4. Werk nu al aan je ervaring

Ervaring kan je overal opdoen. Je kan bijvoorbeeld een vakantiejob zoeken, maar je hebt ook vast wel waardevolle dingen geleerd in een jeugdbeweging, als verantwoordelijke in een vereniging of als vrijwilliger bij een organisatie. Vergeet deze ervaringen zeker niet op je cv te vermelden als sterke punten!

5. Maak een afspraak met een e-coach

Bij een e-coach van VDAB kan je terecht met al je vragen over solliciteren, vacatures, cv’s, … De coach begeleidt je grotendeels online in je zoektocht naar een eerste job.

Het is niet makkelijk, die zoektocht naar een eerste job. Gelukkig is er het digitaal startpakket van VDAB om jou op weg te helpen.