“Afschaffen dat zomeruur!” Hoe dat het fileprobleem kan oplossen én nog meer verrassende voordelen

Wie op de lappen gaat vannacht… Vergeet niet dat je morgenvroeg een uur minder kan ‘uitkateren’. Inderdaad, vannacht gaat de zomertijd in: 2u wordt 3u. Een uur minder slaap dus, en da’s blijkbaar niet het enige nadeel. “Afschaffen dat zomeruur”, aldus weerman Frank Deboosere. “Blijf van de tijd af! Dat gedoe met zomer- en winteruur heeft niets dan nadelen!” Aja, welke dan? 

Meer ongevallen

“Er gebeuren statistisch gezien meer ongevallen in de week na de tijdsverandering, in het binnen- en buitenland. En dat twee keer per jaar”, zegt Frank Deboosere. In de zomertijd is het langer donker in de ochtend, en dus ook tijdens de ochtendspits. “Door continu op wintertijd te leven en als er in enkele sectoren glijdende uren worden ingevoerd, wordt de spits gespreid. Zo kan zelfs het fileprobleem worden opgelost.”

Zomertijd niet beter voor het milieu

“Doordat het warmste punt van de dag naar later verschuift hebben de mensen meer airconditioning nodig. Hetgeen ’s ochtends bespaard wordt, verbruiken we in de avond. Dus door op wintertijd te blijven, wordt helemaal niet meer verbruikt, zelfs milieuorganisaties staan daar achter.”

Bioritme om zeep

“Als we schuiven met de tijd, zijn er meer depressies en mensen geraken uit hun ritme. Mensen staan soms wel een uur vroeger op als ze op vakantie vertrekken, maar dat rommelt niet met hun bioritme”, zegt de weerman.

‘Ik kan wel begrijpen dat mensen de zomertijd leuk vinden, dan hebben ze langer zonlicht. Zo kunnen avondactiviteiten langer blijven duren. Maar dan worden de kinderen in bed gestopt als de zon nog schijnt, en kunnen ze niet slapen.”

Het is Europese Unie die dat beslist. In het Europees Parlement komt dit soms ter sprake, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat er iets zal veranderen, helaas voor Frank.

Meer
Lees meer...