“De veronderstelling is dat in de mand met moslims een aantal rotte appels zitten, ik zeg dat de hele mand rot is.” Het is één van de uitspraken waardoor Ayaan Hirsi Ali (opnieuw) de woede van de islamitische gemeenschap op zich gehaald. In haar nieuw boek, dat deze week verschijnt, pleit de voormalige moslima voor een verregaande reformatie van de islam, en stelt ze dat er eigenlijk geen gematigde moslims bestaan.
In haar nieuwe boek Ketters, Pleidooi voor een hervorming van de islam stelt Ayaan Hirsi Ali dat er drie soorten moslims zijn: de gewelddadige, de hervormers, en de grootste groep, de moslims die zeggen dat ze hun geloof vreedzaam willen belijden, maar de Koran niet in vraag stellen, net zomin als de rol van vrouwen in de moslimwereld, die van holebi’s en die niet radicaal stelling nemen tegen aanslagen die gepleegd worden in naam van hun geloof.
Die laatste groep weigert Hirsi Ali “gematigde” moslims te noemen. Volgens haar bestaan die niet: “I think we’re in a time now where we demand answers from Muslims and say, ‘Whose side are you on?’ ”
“Inherent schadelijk”
Hirsi Ali gelooft ondertussen wel dat het niet gaat lukken om ongeveer 1,6 miljard moslims hun godsdienst te doen opgeven. “Tegen mensen die opgegroeid zijn in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië of ergens in Afrika met de Koran en met hijabs en die niks anders kennen dan de islam, kan je moeilijk gaan zeggen ‘word nu maar volwassen en hou op met die onzin’. Dat gaat niet werken.” Wat volgens haar wel kan werken is een soort reformatie in de islam. Volgens haar zijn er vijf dingen aan de islam die “inherent schadelijk” zijn en die moeten verdwijnen uit het geloof. Die vijf dingen zijn:
1. Het idee dat de profeet Mohammed onfeilbaar en onaanraakbaar is en dat de Koran letterlijk geïnterpreteerd moet worden.
2. Het idee dat een leven na de dood belangrijker is dan een leven op aarde.
3. Het concept van de sharia.
4. De notie dat elke moslim zijn ideeën van wat juiste en fout is moet opdringen aan anderen.
5. Het concept van jihad of de heilige oorlog.
“Het grootste obstakel om van binnenuit de moslimwereld te veranderen is dat er geen enkele tolerantie is tegenover kritisch denken. Er bestaat geen enkele andere moderne religie waar dissidentie een misdaad is waar de doodstraf op staat”, zegt ze.
Cijfers
Hirsi Ali is er zich van bewust dat ze een islamofoob wordt genoemd, en dat ze impliceert dat alle moslims de jihad steunen en achter het verwezenlijken van een kalifaat staan. In het boek citeert ze ook een aantal cijfers die volgens haar aantonen dat “gematigde” moslims niet bestaan. In Pakistan bijvoorbeeld, vindt 75 procent van de moslims dat iemand die uit de islam stapt, de doodstraf verdient. In Bangladesh is dat 43 procent, in Irak 41 procent. In Pakistan gelooft 81 procent van de moslims dat de sharia de enige wet mag zijn en dat de sharia het onbetwiste woord van Allah is. In Bangladesh is dat 65 procent, in Irak 69 procent.
In het boek haalt ze ook een studie aan die stelt dat 7 procent van de jonge moslims in de VS (tussen 18 en 29) achter al-Qaida staat en dat jonge moslims in westerse landen twee keer meer geneigd zijn om bomaanslagen die gebeuren in de naam van de islam gerechtvaardigd te vinden.
Gefaald door te ontkennen dat islam aan basis van geweld ligt
Volgens Hirsi Ali hebben onder meer Barack Obama en andere westerse machthebbers gefaald: ze snappen volgens haar niet dat je het terrorisme van Islamitische Staat, al-Qaida of de Taliban niet kan loskoppelen van de islam. “Obama has acknowledged Islamophobia, which is the worst thing you can do for Muslims who are trying to turn things around”, zegt ze. “Als die zeggen dat ze moorden in naam van de echte islam, geloof hen dan maar.”
Hirsi Ali wil best toegeven dat Obama & co in een lastig parket zitten, want de oorlog verklaren aan de islam is inderdaad recht in de kaart van de terroristen spelen, maar ontkennen dat de islam zelf als geloof toch aan de basis ligt van het geweld, werkt volgens haar niet. “Obama zegt ‘hey moslims, luister, ik sta aan jullie kant, ik respecteer jullie geloof, en ik zou graag hebben dat jullie me helpen om te vechten tegen dit geweld dat gepleegd wordt in naam van jullie geloof’, maar hij moet beseffen dat die oproep in dovemansoren valt.”
Dure prijs
Volgens Hirsi Ali sluit ook West-Europa z’n ogen voor het gevaar van radicaliserende moslims, en gaat het daarvoor een dure prijs betalen. “Het Westen denkt nog steeds dat we een oorlog aan het voeren zijn tegen een stel extremisten, terwijl we in werkelijkheid wel degelijk een ideologische oorlog aan het voeren zijn.” Ze vergelijkt de huidige situatie met de Koude Oorlog. “Toen zeiden we toch ook niet dat het Sovjetsysteem moreel te respecteren viel of zelfs evenwaardig was, en toen geloofden we toch ook niet dat het Sovjetcommunisme in essentie een vredevolle ideologie was.”
De sleutel is volgens Hirsi Ali dat het Westen moet eisen van de moslims die zichzelf als “gematigd” beschouwen dat ze effectief een duidelijk en uitgesproken standpunt innemen tegen de extremisten.
Doodsbedreigingen van door VS betaalde imam
Haar uitspraken hebben haar opnieuw doodsbedreigingen opgeleverd. En, cynisch genoeg, die blijken bijvoorbeeld te komen van een Egyptische imam die door de Amerikaanse overheid betaald wordt om in de gevangenis onder meer les te geven aan moslims. Fouad al-Bayly kreeg van het Amerikaanse Department of Justice 12.900 dollar vorig jaar om “religious services, leadership and guidance” bij moslimgevangenen te doen. Hij liet weten dat Hirsi Ali voor haar uitlatingen de doodstraf verdiende.
Ayaan Hirsi Ali is een in Somalië geboren Amerikaanse mensenrechtenactiviste en criticus van de islam. Ze woonde en werkte in de jaren negentig in Nederland. Ze was Kamerlid voor de VVD. Ze schreef het script voor de film Submission, over de onderdrukking van de vrouw in de islam. Theo van Gogh regisseerde de film, en werd daarom vermoord in 2004. De dader had het ook op Hirsi Ali gemunt. Hirsi Ali moest net als Geert Wilders onderduiken. Ze vestigde zich in 2006 in de VS, waar ze als publiciste werkt.
Eerdere boeken van Hirsi Ali werden wereldwijde beststellers, zoals Infidel en Nomad.