Wie na 1 juni in Gent een parkeerboete heeft gekregen, mag die in de prullenmand gooien. Want de stad Gent gaf de vergunning om boetes te mogen schrijven aan een privébedrijf, maar deed dat niet op de juiste manier. Het gevolg: het bedrijf G4S mocht helemaal niet zomaar de nummerplaten van bestuurders opschrijven. Schending van de privacy en boetes ongeldig dus.
Het verhaal van de boetes in Gent leest als een fikse uitschuiver van het stadsbestuur, gevolgd door een nog dommere beslissing. Want per jaar worden er voor zo’n 7 miljoen euro aan boetes uitgeschreven, een erg belangrijk bron van inkomsten dus voor de stad en het bedrijf G4S. En iedereen kent ze wel, de enge mannetjes in zwarte uniformen, die altijd in duo de Gentse straten afschuimen om iedereen die niet betaald heeft op de bon te zwieren. Een geoliede machine.
Geen aanbesteding
Alleen dreigde die machine dit jaar stil te vallen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Want de administratie was te laat om het contract te verlengen. Dat loopt via een aanbestedingsprocedure: iedereen mag zich in principe kandidaat stellen om die opdracht voor de stad te komen doen. Maar de stad veegde daar z’n voeten aan en stelde zonder aanbesteding gewoon G4S opnieuw aan, met terugwerkende kracht vanaf 1 juni.
Foutje dus, ook al beweert men bij hoog en laag dat “de oplossing waterdicht is”. Dat betekent dat G4S eigenlijk zonder enige basis die boetes uitschreef, en zelfs meer, de privacy van al die mensen systematisch heeft geschonden. Want ze schreven de nummerplaten op, vroegen de gegevens van die mensen op, en stuurden ze een boete. Er hoeft nu maar één gedupeerde naar de rechter te stappen om een schadevergoeding te vragen, en heel de boel stuikt in voor G4S. Dan kunnen ze alle boetes die er vanaf juni geschreven zijn teruggeven. Dat zegt fiscaal expert Michel Maus.