“Allemaal een verzinsel”: Tropische Trump wil geen klimaattop in Brazilië volgend jaar

“Allemaal een verzinsel”: Tropische Trump wil geen klimaattop in Brazilië volgend jaar

De onlangs verkozen volgende president van Brazilië, de rechtse populist Jair Bolsonaro, heeft zijn regering opgeroepen het aanbod in te trekken om volgend jaar de klimaattop van de Verenigde Naties te organiseren. Bolsonaro, bijgenaamd de Tropische Trump, gelooft niet in klimaatverandering en wil zijn land terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Bolsonaro gelooft niet in klimaatverandering en wil zijn land terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Milieuwetgeving in het algemeen is ook niet belangrijk, meent hij. Het ministerie van Milieu moet onder zijn regering opgaan in het ministerie van Landbouw. Bedrijven zullen voortaan toestemming krijgen om economische activiteiten te ontplooien zoals houtkap en mijnbouw in gebieden in het Amazonegebied die nu nog worden beschermd. De inheemse volken die daar wonen, moeten verkassen, vindt Bolsonaro.

Bolsonaro, die eind oktober de Braziliaanse presidentsverkiezingen won en op 1 januari officieel zal aantreden, vindt dat zijn land zelf beslissingen moet blijven nemen over bijvoorbeeld het Amazone-regenwoud.

“Verzinsel bedoeld om economische groei tegen te werken”

“Ik heb mijn toekomstige minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om dit evenement niet in Brazilië te houden. Wij willen onze soevereiniteit niet op het spel zetten”, aldus Bolsonaro, die ook wijst op de hoge kosten en logistieke moeilijkheden van de organisatie.

Ernesto Araújo, die onder Bolsonaro minister van Buitenlandse Zaken wordt, zei eerder ook al dat klimaatverandering een verzinsel was, “bedoeld om economische groei in het land tegen te werken”.

Uit Parijs

Brazilië had zich vorige maand kandidaat gesteld om als gastheer op te treden tijdens de klimaattop van de VN in november 2019. Op die bijeenkomst moeten de laatste details van het Parijs-akkoord besproken worden.

De 63-jarige Bolsonaro liet al vaker doorschemeren dat hij Brazilië wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. De Amerikaanse president Donald Trump deed hem dat vorig jaar al voor.

Milieu-organisaties toonden zich verbolgen over de woorden van de president. “Dit is niet het eerste slechte nieuws over dit thema dat van Bolsonaro afkomstig is, en het zal ook niet het laatste zijn.”

Gesponsorde artikelen