Als je dacht dat de NRA erg was: deze Amerikaanse organisaties zijn nog veel zotter

De NRA, de National Rifle Association, met z’n 5 miljoen vuurwapengekke leden, lijkt met z’n extreme standpunten en weigering om zelfs na het zoveelste bloedbad in de VS bij te draaien voor ons Europeanen al erg genoeg. Maar dan heb je nog niet van de GOA of de NAGR gehoord. Samen hebben die ook miljoenen leden. En ze zijn zo mogelijk nog extremer. En, ze hebben ook wel degelijk immens veel politieke macht.

In de dagen na 17 mensen werden neergeschoten in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, deed de groep Gun Owners for America (GOA) wat het doet na zo’n macabere momenten: het weigerde ook maar te overwegen dat de wapenwetten in de VS moeten worden aangepast.

Toen president Donald Trump aankondigde dat hij dacht aan het verbieden van bump stocks (Lees: Door machientje van nog geen 100 euro kon wapengek in Vegas zo’n ravage aanrichten), de dingen die van een semi-automatisch aanvalsgeweer een machinegeweer maken, schreeuwden ze bij de GOA meteen dat zoiets “een grove schending van het tweede amendement” en de rechten van de Amerikanen zou inhouden. Zelfs een puur administratieve maatregel, zoals een wet die zou verplichten dat staten geregistreerde wapenverkopen zouden moeten doorgeven aan een federale database, werd door GOA afgeschoten en “belachelijk” genoemd.

Dat was slechts een begin. Een paar dagen later, toen de meeste Amerikanen nog in shock waren door wat er (weer) was gebeurd, vertelde GOA-directeur Erich Pratt dat zijn leden “sterk moesten blijven” in een webvideo van elf minuten. Alsof het fundamentalisten waren die een trauma hadden opgelopen door wat er was gebeurd in Florida.

Leden moesten zich geen zorgen maakten dat “de strijd al verloren was”. Want, herinnerde Pratt hen eraan, vergeet niet hoe we onder druk kwamen na de massaschietpartijen zoals die op Columbine High School en Sandy Hook Elementary School. En, zei hij, we hebben toen ook gewonnen en zelfs zonder “de hulp van hele grote organisaties voor wapenrechten die toen voorstander waren van wat ik gun control light zou noemen.”

Pratt heeft het daar over de NRA, de National Rifle Association. In de ogen van de Gun Owners for America is de NRA, die drie keer meer leden heeft, een stel softies.

De NRA werd opgericht 146 jaar geleden. De GOA bestaat sinds 1976. De organisatie werd opgericht door de ultraconservatieve senator H. L. Richardson, toen nog bestuurslid bij de NRA. Maar die NRA had niet kunnen voorkomen dat Californië een wet erdoor kreeg die een verbod op het dragen van revolvers en pistolen inhield. De GOA was een reactie daarop.

Hier zijn een paar standpunten van de GOA en z’n anderhalf miljoen leden:

– Burgers gebruiken wapens om zichzelf te verdedigen tegen criminelen, maar liefst 2,5 miljoen keer per jaar – of ongeveer 6,850 keer per dag in de VS. Dat betekent volgens de GOA dat vuurwapens elk jaar meer dan 60 keer vaker worden gebruikt om de levens te beschermen dan om levens te nemen.

– Vuurwapens zijn vrouwvriendelijk, het beste wapen in de strijd voor gelijkheid der seksen, of wat de GOA de “great equalizer for women” noemt. Want elk jaar gebruiken 200.000 vrouwen in de VS een vuurwapen om zich tegen seksueel misbruik te verdedigen.

– Wapenbezitters zijn een goeie manier om misdaad te bestrijden, want in de VS schieten burgers mbijna drie keer meer criminelen dood dan de politie.

Tot niet eens zolang geleden was de GOA een bende te negeren weirdo’s. Maar dat is veranderd. “Voor de komst van het internet negeerden we die mensen”, zeg Richard Feldman, een voormalig NRA-lobbyist.

Gorilla vs orang-oetan

Maar de politieke invloed die deze organisaties nu hebben, wordt ondergewaardeerd. En de groepen zelf lijken het te weten. “De NRA pleegde zichzelf de 800-pond gorilla in de kamer te noemen”, zegt Dudley Brown, de president van de National Association for Gun Rights (NAGR). “Wel, wij zijn nu die gorilla.”

En voor zo’n gorilla is een orang-oetan geen bedreiging, moest Donald Trump het in z’n hoofd halen wapenbeheersingsmaatregelen door te zetten, lachen ze bij de NAGR.

In de afgelopen jaren hebben groepen zoals GOA en de National Association for Gun Rights elke vorm van wapenwetgeving gesaboteerd. Ze zijn ook de reden waarom de NRA steeds extremer wordt en steeds minder geneigd is tot compromissen. De NRA heeft immers veel minder schrik van de Democraten en alle anderen die ze makkelijkheidshalev onder de noemer “links” plaatsen dan van de harde rechterzijde.

Bij de NRA zijn ze (wellicht terecht) bang dat als er deals worden gemaakt met Democraten, of wanneer er ook maar een duimbreed wordt toegegeven om de wapenwetgeving te verstrengen, de meest loyale (niet toevallig ook de meest fanatieke) aanhang riskeert over te lopen naar de GOA of de NAGR.

Money, honey

Hier is nog een teken aan de wand: terwijl de NRA ongeveer 20 miljoen dollar heeft gespendeerd om politici in het Amerikaans Congres te lobbyen sinds 2013, heeft de National Association for Gun Rights in die periode 14 miljoen daaraan uitgegeven en de GOA ook nog eens 5 miljoen.

En ze zijn niet alleen. Er is nu bijvoorbeeld de Zelman Partisans, een vereniging voor joodse wapengekken (slogan: Jews. Guns. No compromise. No surrender.) De Second Amendment Foundation is een andere, die ook al aan 650.000 leden zit. Er is zelfs Doctors for Responsible Gun Ownership (vergis je niet met dat woordje responsible, het gaat om fanatieke wapenbezitters die arts zijn en tegen elke vorm van beperking zijn).

Meer
Lees meer...