In De Slimste Mens ter Wereld hebben drie vrouwen de bovenhand genomen. Vrouwen aan de macht dus in het VIER-programma. Toch hoef je daarvoor niet op televisie te komen. Integendeel, drie andere jonge vrouwen tonen hun ambitie en nemen elk op hun eigen manier de bovenhand in de mannenwereld. Vrouwen aan de macht dus in Asse, Opwijk en Mollem!
Onze eerste ambitieuze onderneemster is Dilys De Baerdemaeker uit Opwijk. Ze is een jonge vrouw van 21 jaar en is afgestudeerd in Biomedische Laboratorium Technologie aan de Erasmushogeschool Brussel. Nu studeert ze Farmacie aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Een drukke meid, maar ambitieus genoeg om nog een derde opleiding te volgen. Naast haar studies heeft ze namelijk ook een opleiding Gelish Manicure gevolgd. Een heel andere keuze, maar daar heeft ze een goede reden voor: ‘Ik doe dit als ontspanning en om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Vanaf mijn zeventiende kocht ik regelmatig nagellakken in het Kruidvat. Het werd dan ook een maandelijks uitstapje.’
Ook Ellen Verhertbrugge houdt zich bezig met manicure. De 20-jarige Assenaar volgt een opleiding Leerkracht Secundair Onderwijs aan de Erasmushogeschool in Brussel en ook zij heeft een diploma Gelish Manicuriste. Terwijl ze verdrinkt in haar schoolwerk, vindt ze toch de tijd om klanten tevreden te stellen. ‘Ik probeer ’s avonds en in het weekend tijd vrij te maken om mijn klanten hun nagels te verzorgen en de boekhouding moet ook steeds bijgehouden worden. Het vergt veel energie.’
Winst of geen winst
Tijd en energie zijn factoren die een belangrijke rol spelen, maar krijg je er ook iets voor in de plaats? Verhertbrugge is een prille twee maanden bezig en haalt er momenteel weinig uit: ‘Eerst dien je veel te investeren alvorens er winst gemaakt kan worden.’ De Baerdemaeker is er al iets langer mee bezig, maar ook zij houdt er een bescheiden buit aan over: ‘Het is geen hobby waar je rijk van zal worden. Als ik bekijk hoeveel geld ik hierin insteek alsook de tijd, dan haal ik er bijna niets van winst uit’, klinkt het.
Winst of geen winst, met ambitie kom je al ver, maar wat als je van je passie je beroep wil maken? Onze derde onderneemster komt uit Mollem en studeert Zang en Songwriting aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Haar naschoolse hobby is juwelen ontwerpen, maar ook muziek maken. ‘Ik schrijf liedjes en produce sinds enkele jaren alles zelf, voornamelijk voor mijn eigen project, maar ik hoop in de toekomst ook voor anderen te kunnen schrijven’, vertelt de 22-jarige Stien Bovijn. Ze heeft een eigen website, haar beste vriend is haar ukelele en ze heeft al enkele nummers uitgebracht waaronder ‘Summertime’ en Until The Morning Light’. In 2015 was ze een week elke ochtend te horen op MNN waar ze de luisteraar verwende met enkele covers.
Fultime singer-songwriter zijn is haar passie, maar is ook iets waar veel moeite en tijd in kruipt. ‘Omdat ik ook als muzikant studeer, lopen mijn schoolopdrachten en eigen deadlines samen. Ik ben er fulltime mee bezig en de meeste ‘vrije tijd’ gaat dan ook naar het maken en componeren van songs.’ Net als veel creatieve zielen probeert ze tijdens een rustige periode bij te slapen, maar vaak werkt ze ook ’s nachts.
‘Het is best confronterend om dag in dag uit te schrijven, want je vertelt steeds een verhaal, iets uit je omgeving, een gebeurtenis. Door constant zelfkritisch te moeten zijn en steeds weer in je eigen gevoelens te moeten graven, vergt dat heel veel energie’, aldus Bovijn.
Sociale media
Om ten volle te kunnen genieten van hun succes heb je voor sommige hobby’s een breed publiek nodig. Om gehoord en gezien te worden, doen deze drie jonge vrouwen beroep op sociale media. Hoewel Bovijn hier nog even mee zal wachten: ‘Ik maak vooral connecties wanneer ik live optreed, zodat ik ‘voeling’ heb met mijn publiek. Mond-aan-mondreclame werkt eigenlijk net als sociale media, maar het blijft toch een pak persoonlijker. Wanneer ik volledig klaar ben en naar buiten zal komen met nieuw materiaal, zal ik me uiteraard ook richten op sociale media’, zegt de singer-songwriter.
Integendeel tot Bovijn maakt Verhertbrugge gebruik van sociale media om haar netwerk uit te breiden. De Baerdemaeker heeft daar een eigen methode voor: ‘Na elke nieuwe geplaatste set vraag ik aan de klanten om foto’s te nemen van hun nagels. Die plaats ik dan op Instagram, zo kunnen andere klanten inspiratie opdoen voor hun volgende set. Op die manier komen ook nieuwe klanten aankloppen.’
Deze drie dames zijn niet bang de handen uit de mouw te steken en vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid, energie en gebrek aan tijd. Niemand heeft dan ook gezegd dat doelen nastreven een eitje is. Kort samengevat door de wijselijke woorden van Stien Bovijn: ‘Gaan, gaan en blijven gaan.’