In het spoor van Nancy Pelosi brengen ook enkele Amerikaanse congresleden een bezoek aan Taiwan

Twaalf dagen nadat Amerikaans Kamervoorzitter Nancy Pelosi de eilandstaat Taiwan bezocht, landde zondag een delegatie van Amerikaanse leden van het Congres op het eiland. Net als bij het bezoek van Pelosi, was China uiterst ontevreden met het bezoek, maar de gevolgen bleven dit keer eerder beperkt.

Op 2 augustus zette een Boeing C-40C van het Amerikaanse leger wiel aan grond op Taipei Songshan Airport. Aan boord bevond zich Nancy Pelosi, de Speaker of the House of Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In die functie is zij de op twee na hooggeplaatste persoon in de Amerikaanse politiek: enkel president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris zijn haar voor.

Kleine crisis

Het bezoek van de politica veroorzaakte een kleine crisis in Peking. China hamert namelijk op de door de Verenigde Naties aangenomen “Eén China”-regel: Taiwan is een provincie van China, en zeker geen democratische staat op zichzelf. In Taiwan, officieel de Republic of China, ligt dat anders: de regering in Taipei was de oorspronkelijke overheid van China, en werd door de Communisten van Mao verdreven richting het eiland.

In de dagen voorafgaand aan Pelosi’s bezoek beloofde China stevig in te grijpen: dat gebeurde ook, en enkele minuten nadat Pelosi landde op Taiwan, kondigde het grootschalige militaire oefeningen aan rond het eiland. Even werd gevreesd dat die oefeningen een schijnoperatie waren om een invasie van Taiwan voor te bereiden, maar zo ver kwam het niet.

Eigen gewin

Nu, twaalf dagen na Pelosi’s bezoek, ontvangt Taiwan opnieuw hooggeplaatste Amerikaanse politici. Een delegatie van Congresleden, senatoren en parlementsleden, vloog onder leiding van senator Ed Markey naar de eilandstaat. Het kwintet ontmoette er maandagochtend de Taiwanese president Tsai Ing-Wen en trok nadien naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een meeting.

De focus van het bezoek ligt op handel, de plaatselijke veiligheid en klimaatverandering, volgens het Amerikaanse Instituut in Taiwan (de de facto ambassade, alleen mag het zo niet heten). Vanuit China kwam er echter weer protest op het bezoek: staatspersagentschap Xinhua publiceerde het artikel ‘Amerikaanse politici moeten stoppen met vuur te spelen over de Taiwankwestie’, waarin de politici wordt verweten het bezoek te gebruiken voor hun eigen politieke gewin, nu de midterm-verkiezingen eraan komen.

Maandag kondigde Peking echter aan opnieuw militaire oefeningen rond Taiwan te zullen organiseren. Het ministerie van Defensie verspreidde een mededeling, samen met het PLA (People’s Liberation Army): “De oefeningen zijn een resoluut antwoord en een ernstig afschrikmiddel tegen de samenspanning tussen en provocatie door de Verenigde Staten en Taiwan”.

(jvdh)

Meer
door Redactie
Lees meer...