Amerikaanse militaire basissen lijden onder klimaatopwarming

In een rapport waarschuwt de Inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat het leger onvoldoende voorbereid is op klimaatopwarming op de langere termijn. Het is zeldzaam dat rapporten, die zwakke plekken van het Amerikaanse leger blootleggen, worden publiek gemaakt.

Het Amerikaanse leger heeft klimaatverandering al lang bovenaan de agenda staan. Het stijgende aantal overstromingen, bosbranden, extreme temperaturen en en andere natuurrampen hebben nu al een impact op Amerikaanse militaire basissen, zowel op het eigen grondgebied als overzees.

Stormen en overstromingen

Op 10 oktober 2018 trok Hurricane Michael over de Tyndall-luchtmachtbasis in Florida. Slechts 93 medewerkers bleven tijdens de storm op de basis, de overige 3.600 (met families bij zo’n 11.000 mensen) werden op voorhand geëvacueerd. Na de storm was de schade aanzienlijk: zo goed als elk gebouw werd gelabeld als “onleefbaar”, 17 F-22 gevechtsvliegtuigen raakten ernstig beschadigd. Het totale kostenplaatje werd geraamd op maar liefst 4,7 miljard dollar.

Tyndall was echter geen uitzondering: in Nebraska kampte de Offutt-luchtmachtbasis in 2019 met overstromingen van de Missouri-rivier. Grote delen van de basis stonden dagen later nog steeds onder water; militairen moesten de klok rond zandzakjes aanbrengen en materiaal evacueren. In het noorden, de Arctische en Subarctische regio, is de situatie echter nog nijpender.

De VS heeft maar liefst zes militaire basissen in dit gebied: vijf in Alaska en één op Groenland. Deze zijn, door hun strategische ligging dicht bij Rusland en China, van bijzonder strategisch belang voor de VS. Volgens het Pentagon kan de Noordpoolregio het strijdtoneel worden van een toekomstige oorlog: door de stijgende temperaturen en het smeltende zee-ijs raken scheepvaartroutes bevaarbaar en worden grondstoffen, zoals olie en gas, plots toegankelijk.

Ondermijnde landingsbanen

Deze zomer bezochten inspecteurs van het ministerie van Defensie de VS-basissen, op uitzonderlijke vraag van president Joe Biden. Daar brachten ze de situatie in kaart: foto’s tonen landingsbanen die door smeltend ijs ondermijnd zijn, en op sommige plekken zelfs putten en barsten vertonen. Hangars en wegen zijn beschadigd. Op de luchtmachtbasis van Thule op Groenland kon men zelfs een vernielde waterkering fotograferen, die normaal gezien het water van een gletsjerrivier moet buitenhouden.

Ondanks aandringen van de president werd er op de basissen geen actie ondernomen om de dreiging van klimaatopwarming in kaart te brengen, laat staan er zich tegen te wapenen. Enkele vooraanstaande officieren gaven aan dat er te weinig training en budget voor handen was om de basissen te wapenen tegen de klimaatverandering.

Vooral in het Arctische gebied, dat twee tot drie keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld, zijn investeringen dringend nodig om de basissen van enig nut te laten zijn.

(ns)

Meer
Lees meer...