In mei van dit jaar namen Amerikaanse overheidsdiensten het Russische superjacht Amadea, dat vermoedelijk eigendom is van oligarch Suleiman Kerimov, in beslag op het idyllische eilandje Fiji. Toen de agenten van de FBI, de US Marshals en de Diplomatieke Veiligheidsdienst het schip betraden, kregen ze echter een aangename verrassing te zien.
Alsof een reuzejacht ter waarde van 300 miljoen dollar nog niet genoeg is, vonden de Amerikaanse ordediensten aan boord een heus Fabergé-ei. De eieren zijn een serie van 69 juweelstukken, gefabriceerd door de Russische goudsmid Peter Carl Fabergé. De meeste eieren werden gemaakt in opdracht van de Russische Romanov-tsaren en dienden als paasgeschenk. De eieren werden gemaakt uit allerlei dure materialen, zoals goud, platina en verschillende edelstenen, waardoor de veilingprijs vandaag tussen 12 en 20 miljoen dollar gaat voor één ei.
Niet verklapt
De ontdekking van het ei werd wereldkundig gemaakt door Lisa Monaco, de Amerikaanse viceminister van Justitie, op het Aspen Security Forum. Het jacht werd door Amerikaanse diensten in beslag genomen in Fiji en naar San Diego gesleept. Hoewel Monaco de naam van het doorzochte schip niet verklapt, is de Amadea het enige jacht dat aan de beschrijving voldoet.
Van de oorspronkelijke Fabergé-eieren weet men met zekerheid dat 57 exemplaren de tand des tijds hebben overleefd en momenteel in musea staan of privaat of overheidseigendom zijn. Maar liefst twintig stuks zijn in handen van oligarch en eigenaar van energieconglomeraat Renova Group, Viktor Vekselberg. Hij besloot de eieren te kopen om ze te kunnen bewaren, aangezien de Fabergé’s een belangrijk stuk van de Russische kunstgeschiedenis uitmaken. Om de eieren toch aan het grote publiek te kunnen laten zien, besloot hij zelf een museum te starten, het Fabergé Museum in Sint-Petersburg. Vekselberg bezit ook een jacht, de Tango, dat in april werd geconfisqueerd in de haven van Mallorca.
Tijdelijk kwijt
Van Kerimov was echter niet bekend dat hij een Fabergé-ei bezat. Wel is bekend dat hij zijn fortuin vergaarde als aandeelhouder van energiereuzen Gazprom en Uralkali en de bank Sberbank. In 2011 werd hij voorzitter en eigenaar van de voetbalploeg Anzhi Makhtsjakala, waar hij dure aankopen en torenhoge lonen voor enkele vedettes niet schuwde.
Daarnaast zijn ook zijn banden met de Russische dictator Vladimir Poetin en Ramzan Kadyrov, de leider van de Tsjetsjeense Republiek, niet onbeschreven. Die relaties zorgden ervoor dat de VS hem op de sanctielijst gooide, wat er nu voor zorgde dat Kerimov zijn jacht (tijdelijk?) kwijt is.
(ns)