Amerikaanse Rugby Sevens vrouwen verrassen met brons en krijgen 4 miljoen dollar donatie

De Amerikaanse vrouwen in de Rugby Sevens hebben op de Olympische Spelen een onverwachte bronzen medaille behaald. Dit succes leidde tot een donatie van 4 miljoen dollar van zakenvrouw Michele Kang, waarmee de sport in de Verenigde Staten een boost krijgt.

Rugby Sevens, een snelle variant van rugby met slechts zeven spelers per team en wedstrijden van twee keer zeven minuten, is sinds 2016 een olympische sport. Hoewel de discipline nog jong is op de Olympische Spelen, zijn de traditionele rugbylanden zoals Fiji, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Australië meestal de favorieten. Toch zorgden de Amerikaanse vrouwen dit jaar voor een verrassing door brons te winnen, na een overwinning op Australië in de strijd om de derde plaats.

De prestatie van het Amerikaanse team zorgde voor een grote hype in hun thuisland. Spelers zoals Ilona Maher werden al snel populaire figuren, en de aandacht voor de sport nam aanzienlijk toe. Voor een relatief onbekende sport in de Verenigde Staten, was dit een belangrijke mijlpaal.

Donatie van Michele Kang

USA Rugby kondigde aan dat het team een donatie van 4 miljoen dollar heeft ontvangen van Michele Kang, een succesvolle zakenvrouw van Zuid-Koreaanse afkomst. Kang bezit via haar organisatie, Kynisca Sports International, al drie vrouwelijke voetbalploegen: Washington Spirit, Olympique Lyonnais en London City Lionesses. Haar missie is om vrouwensporten wereldwijd te promoten en te versterken.

“2024 is een topjaar geweest voor vrouwensporten met recordbrekende bezoekersaantallen en kijkcijfers, en vrouwenrugby is daarop geen uitzondering”, zegt Michele Kang. Dankzij haar donatie kunnen de Amerikaanse rugbyvrouwen zich de komende vier jaar professioneel voorbereiden op de volgende Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.

Deze financiële steun biedt niet alleen een kans voor het Amerikaanse team om hun successen voort te zetten, maar geeft ook een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van Rugby Sevens in de Verenigde Staten.

Meer
Lees meer...