Een onwaarschijnlijk verhaal, op z’n Belgisch. Stadsambtenaar Dirk Martens (58) zat sinds 2000 thuis “te wachten op een telefoontje van stad Antwerpen”, om werk te krijgen. Al die tijd deed hij niets, en incasseerde loon. En toen ’t Stad hem in 2005 ontsloeg deden ze dat nog fout ook. Antwerpen is nu veroordeeld om het loon tot 2011 verder te betalen. Meer dan 200.000 euro.
Te gek voor woorden. Een klusjesman en decorbouwer van de stad Antwerpen blijft jaren “wachten op werk”, incasseert zonder één woord z’n looncheque en als vervolgens de stad erachter komt, kan ze de man zelfs niet op een ordentelijke manier ontslaan. Het fabeltje van goed bestuur in Vlaanderen tegenover wanbeheer in Wallonië mag meteen naar de prullenmand.
Ambtenaar Dirk Martens zelf is de grote winnaar. De man was decorbouwer en klusjesman bij het Echt Antwaarps theater, waar Ruud De Ridder de plak zwaait. Al sinds 1980 in dienst en sinds 1987 bij de theatermakers aan de slag, werd de ambtenaar steeds meer echt deel van het gezelschap. Hij mocht zelfs af en toe opdraven in de blijspelen van De Ridder, die met Chez Bompa Lawijt ook een tv-show kreeg. Voor de kenners: Martens speelde Achmed de ober in de show, en werd zo in de jaren ’90 zelfs eens ‘Snor van het jaar’.
“Ga maar naar huis”: een grap van meer dan 200.000 euro
In 2000 kwam het tot een breuk tussen De Ridder en Martens, die “naar huis mocht gaan”. Een ontslagbrief kwam er nooit, formeel werd niets geregeld. En dus ging de ambtenaar rustig thuis zitten wachten op nieuws van z’n werkgever. Maar dat kwam er nooit: geen brief, geen telefoontje. En de man voelde zelf geen enkele noodzaak om de stad te contacteren, z’n loon bleef lekker komen. In 2005 ging bij de stad toch een lichtje branden, Martens had ondertussen voor 95.215 euro loon gekregen waar hij niets voor had gedaan. De stad Antwerpen ontsloeg hem én eiste dat loon terug.
Maar dat was niet de slimste zet, want Martens zette zelf een paar advocaten op de zaak, en die wonnen in 2010 tegen de stad. Want de rechter vond dat die zelf niet zorgvuldig was geweest, zich niet aan de regels had gehouden.
Ook bij de Raad van State, waar de beslissing van ontslag aangevochten werd, haalde de ambtenaar z’n gelijk, zes jaar na z’n ontslag in 2011. En toen had Antwerpen geen andere keuze dan hem gewoon terug in dienst nemen. Hij werd onthaalbediende in het zwembad van Merksem, maar al vrij snel begonnen de procedures te rollen om hem te ontslaan, deze keer volgens alle regeltjes. Zes maanden later lag hij buiten.
De advocaten van de ambtenaar sleuren er nu nog eens 116.250 euro uit: het loon van Martens tussen 2005 en 2011, toen hij “onterecht” ontslagen was. Een dure Belgenmop dus.