Apple lanceert iPhone 16-serie: Grotere schermen, snellere chip en nieuwe camerafuncties

Apple heeft tijdens het jaarlijkse Apple Event de gloednieuwe iPhone 16-serie onthuld. De focus ligt op krachtigere prestaties en nieuwe camerafuncties. De AI-mogelijkheden van Apple Intelligence blijven echter voorlopig onbeschikbaar in de Europese Unie.

De iPhone 16 en 16 Plus zijn uitgerust met de nieuwe A18-chip, die zorgt voor snellere prestaties en verbeterde batterij-efficiëntie. Dit maakt de toestellen ook klaar voor Apple Intelligence, een reeks AI-features die in de toekomst meer mogelijkheden moet bieden. Voorlopig zijn deze functies echter nog niet beschikbaar in de Europese Unie vanwege privacywetgeving.

Camera Control-knop

Hoewel de behuizing van de iPhone 16-serie grotendeels lijkt op die van de iPhone 15, zijn er subtiele wijzigingen aangebracht. Zo introduceert Apple twee nieuwe knoppen. De Action Button, die we eerder zagen bij de iPhone 15 Pro, is volledig programmeerbaar en kan gebruikt worden om snel toegang te krijgen tot verschillende functies of apps. Daarnaast is er de nieuwe Camera Control-knop, waarmee je snel en eenvoudig foto’s kunt maken. Deze knop reageert zowel op aanraking als op druk, waardoor gebruikers snel kunnen scherpstellen en inzoomen.

Opvallend is ook de nieuwe opstelling van de cameralenzen, wat samen met software-updates moet leiden tot betere foto’s. De iPhone 16 en 16 Plus behouden hun schermformaten van respectievelijk 6,1 en 6,7 inch, maar Apple claimt dat de schermen dankzij het Ceramic Shield twee keer zo sterk zijn als die van andere merken.

De iPhone 16 en 16 Plus zijn beschikbaar in vijf nieuwe kleuren: zwart, wit, blauwgroen, ultramarijn en roze. Vooral de roze variant blijkt populair te zijn bij fans.

De toestellen zijn vanaf 20 september verkrijgbaar, met prijzen vanaf 969 euro voor de iPhone 16 en 1.119 euro voor de iPhone 16 Plus.

Grotere schermen en geavanceerde camera’s

De iPhone 16 Pro en 16 Pro Max onderscheiden zich met hun grotere schermen en nog krachtigere specificaties. De iPhone 16 Pro heeft een display van 6,3 inch, terwijl de iPhone 16 Pro Max met 6,9 inch het grootste iPhone-scherm ooit heeft. Dit grotere formaat werd mogelijk gemaakt door de schermranden verder te verkleinen.

Net als de basismodellen krijgen ook de Pro-toestellen de nieuwe Camera Control-knop, waarmee gebruikers direct foto’s kunnen maken en schakelen tussen foto- en videomodus door de knop langer in te drukken. De camera zelf kreeg een upgrade met 5x optische zoom op de telelens, en de ultrawide-lens is nu even krachtig als de hoofdcamera. Apple introduceerde bovendien nieuwe software-opties die de camera-ervaring verder verbeteren.

De A18 Pro-chip tilt de prestaties van de Pro-modellen naar een hoger niveau en zorgt ervoor dat ook deze toestellen klaar zijn voor de toekomst van Apple Intelligence, hoewel dit, net zoals bij de standaardmodellen, nog niet beschikbaar is in Europa. Daarnaast belooft Apple dat de batterij van de iPhone 16 Pro en Pro Max de langste levensduur ooit heeft in een iPhone.

De iPhone 16 Pro en 16 Pro Max zijn beschikbaar in vier kleuren: Black Titanium, White Titanium, Natural Titanium en Desert Titanium. Ook deze toestellen zijn vanaf 20 september te koop. De iPhone 16 Pro heeft een startprijs van 1.229 euro, terwijl de iPhone 16 Pro Max verkrijgbaar is vanaf 1.479 euro.

Meer
Lees meer...