Twee bezoeken brachten de mensen van het Arcopar Actieteam al aan de hoofdzetel van Arco, het financiële vehicel van Beweging.net. Maar daar kregen ze gesloten deuren, veel excuses en geen info. Deze week is er opnieuw een algemene vergadering van de Arco-vennootschappen, en die belooft weer heftig te worden. Want het Arcopar Actieteam roept op om massaal te komen.
“Ik stel mij vragen bij de incompetentie (en ook de elementaire beleefdheid) van de mensen waarvan verwacht wordt dat ze meer dan een miljard euro dienen te vereffenen. Men lapt de rechten van de coöperanten aan hun laars. Omdat er nu een organisatie als het Arcopar Actieteam bestaat, kunnen we dit aankaarten, maar ik vraag mij af hoeveel coöperanten er door de jaren heen met lege handen huiswaarts gestuurd zijn. Blijkbaar kan je bij deze organisatie van de christelijke zuil enkel je rechten uitoefenen wanneer je een advocaat onder de arm neemt, en zelfs dan is het zéér moeilijk.”
Joost Van Elsuwé, voorzitter van het Arcopar Actieteam, is zeer bitter over de financiële tak van Beweging.net. Samen met Deminor vertegenwoordigt hij gedupeerden, die in de ondergang van Dexia al hun beleggingen in Arco in rook zagen opgaan. Ze proberen met het actieteam om druk te zetten op de vereffenaars en alle betrokken partijen.
Die relatie verloopt uiterst gespannen: de vereffenaars bij de Arco-vennootschappen zijn dezelfde bestuurders die jarenlang Arco geleid hebben naar de ondergang, topvrouw Francine Swiggers op kop.
Nu donderdag gaat op de hoofdzetel weer een jaarvergadering door. Die belooft opnieuw een veldslag te worden: Arcopar Actietieam wil “grote aanwezigheid”. En voor die veldslag zijn er al een pak schermutselingen geweest. Want, zoals dat wettelijk geregeld is, mogen de coöperanten op voorhand al een pak documenten inkijken: de jaarrekening, de lijst van openbare fondsen, aandelen, obligaties en andere effecten van vennootschappen die de portefeuille uitmaken en het jaarverslag en het verslag van de commissarissen. Dat moet 15 dagen voor de vergadering beschikbaar zijn.
Twee bezoeken aan het hoofdkantoor
Daarvoor zijn de actievoerders twee keer langs geweest op de hoofdzetel, twee keer zonder resultaat. Op donderdag 11 juni 2015 gaat de ondervoorzitter, Bart Bergmans langs. Hij krijgt een weigering, “de documenten zijn nog niet beschikbaar”. Tegen de wet dus. Daarop stuurt Deminor een fax. Diezelfde avond krijgt Bergmans een e-mail. “Die was van mevrouw Swiggers en stond vol met haar excuses en smoesjes”, zegt Van Elsuwé.
Op dinsdag 16 juni gaat Van Elsuwé dan samen met Erik Bomans van Deminor opnieuw langs. “Swiggers vertikte het van ons binnen te laten of zelf uit haar ivoren toren te komen. Er werden steeds twee secretaresses over en ‘weer gestuurd om te communiceren.”
Toegang tot de maatschappelijke zetel (die zich op de vijfde verdieping bevindt) werd hen geweigerd. “In feite een belachelijke situatie, alsof we in één of andere soap zaten. Wij stonden daar in de inkomhal voor een gesloten deur, met daarachter een lift. Eén van de twee secretaresses bleef bij ons, terwijl de andere heen en weer werd gestuurd. Verder dan die eerste vijf meter zijn we eigenlijk niet geraakt.”
Een kopie van de jaarrekening en het verslag kregen ze, maar inzage in de portefeuille (wat bezig Arco eigenlijk nog?), dat werd geweigerd. “Wij willen inzage in de portefeuille om een goed beeld te krijgen over de redenen waarom de vereffening nog niet afgesloten kan worden, en om na te gaan of er nog toxische producten in de portefeuille zitten.”
Juridische uitputtingslag
Het duo weigert weg te gaan, tot bedrijfsrevisor Ludo Foqué ter plaatse komt. “Hij beweert dat deze wet niet van toepassing is voor Arcopar, omdat dit een vennootschap in vereffening is. Wij betwisten dit, zullen dit laten vaststellen en ervoor zorgen dat dit eventueel nog een staartje zal krijgen. Ludo Foqué weigerde op dat moment wel om een schriftelijk bewijs van dit standpunt op papier te zetten.”
Nu maken de klagers zich dus op voor de jaarvergadering. En die belooft weer heftig te worden. “Swiggers en Foqué weigeren om een dialoog te voeren met ons. Het stellen van vragen is bijzonder moeilijk. Zelfs al stel je een vraag, wordt er maar zeer moeizaam of helemaal niet op geantwoord. De manier waarop er met de coöperanten achter deze gesloten deuren wordt omgegaan is echt zeer triestig”, zegt Elsuwé.
Ondertussen verloren de klagers wel nog een andere juridische slag: ze eisten voor de Brusselse rechtbank dat de huidige vereffenaars vervangen zouden worden. Maar de rechtbank van koophandel heeft dat verzoek van zes coöperanten gisteren verworpen. Dat Swiggers en Marc Tinant tot vereffenaars van Arco zijn aangesteld, deed al van in het begin de wenkbrauwen fronsen. Ze hebben Arco jarenlang geleid, en waren ook bestuurders van Dexia. Dat lijkt dus op het eerste zicht toch een belangenconflict.