Armste lagen van bevolking roken steeds meer ondanks waarschuwingen, en dus is er maar één oplossing

Roken is in België steeds meer een gewoonte die zich in de laagste sociale klasse voordoet. Dat zegt de Stichting tegen Kanker op basis van een enquête bij 3.000 mensen. Het aantal rokers in de laagst opgeleide en minst verdienende groepen steeg de afgelopen twee jaar van een kwart naar een derde. In alle andere groepen daalde het tabaksgebruik. De Stichting pleit nu voor een stijging van de tabaksprijs.

In de groep van 15- tot 17-jarigen rookt nog amper 4 procent, bij de 18- tot 24-jarigen gaat het om 11 procent en bij de 25- tot 34-jarigen om 17 procent. 49 procent van de rokers is man, 51 procent vrouw. Dat blijkt uit de Rokersenquête die de Stichting tegen Kanker vorige maand liet uitvoeren. Op dat vlak is er amper sprake van verschillen met de vorige jaren.

De opvallende stijging van rokers in de laagste sociale klasse blijkt uit een vergelijking van de Rokersenquête uit oktober met die uit 2015. Het totaal aantal rokers blijkt amper gedaald, net als twee jaar geleden rookt momenteel één op de vijf Belgen tussen 15 en 75 jaar. Maar nu is ook een opvallende evolutie zichtbaar: roken wordt meer en meer iets van de armen. Specialisten spreken van een zorgwekkende trend.

De campagnes en waarschuwingen op de pakjes hebben blijkbaar dus weinig of geen effect op een bepaalde bevolkingsgroep. De Stichting meent dan ook dat een forse prijsverhoging noodzakelijk is om het tij te doen keren. De Stichting verzekert dat het niet de bedoeling is om armere mensen op kosten te jagen, maar om mensen te doen stoppen. Met de extra inkomsten zou de overheid voor betere begeleiding bij het stoppen met roken kunnen zorgen, suggereert de Stichting.

stichting tegen kanker

Tien euro per pakje?

Eerder tijdens deze legislatuur heeft de federale regering de accijnzen op tabak al verhoogd. Volgend jaar worden ook de goedkope sigarettenmerken een stuk duurder. Volgens de Stichting tegen Kanker is dat niet genoeg. Samen met tien andere organisaties wordt er al jaren gevraagd naar een verdubbeling van de prijs van roltabak en een stijging van de prijs voor sigaretten met 50 procent. Een pakje van 6,5 euro zou voortaan dan 9,75 euro kosten. Eén sigaret zou dan zo’n 50 cent kosten.

Andere bevindingen

Enkele opvallende cijfers: 93 procenten van de Belgen is voorstander van een rookverbod in auto’s met minderjarigen. Zelfs 88 procent van de rokers is voor. 74 procent van de rokers zou het erg vinden als hun kinderen later zouden roken.

75 procent van de bevolking vindt dat alle tabaksreclame op de verkoopplaats verboden zou moeten worden. Dat is een stijging van 4 procent tegenover 2015. Bovendien is 55 procent voorstander van neutrale sigarettenpakjes zonder logo’s of aantrekkelijke kleuren. Slechts half zoveel Belgen zijn tegen (27 procent).

“De rookenquête toont duidelijk aan dat de bevolking gewonnen is voor meer maatregelen tegen het roken”, klinkt het bij de Stichting tegen Kanker. “Nochtans blijven een aantal grote doorbraken uit. Zo hebben we in België geen neutrale pakjes zonder logo’s zoals in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland reeds het geval is. Stichting tegen Kanker vraagt minister De Block om daar snel werk van te maken. Het rookverbod in auto’s met kinderen, ligt ter bespreking in het parlement. Waar wachten onze volksvertegenwoordigers op om dit goed te keuren? Met de nieuwe cijfers van Stichting tegen Kanker over het enorme draagvlak bij de bevolking, kan men toch niet langer talmen.”

iStock
Meer
Lees meer...