Fransman Arnaud Jerald verbreekt wereldrecord freediving met diepte van 120 meter

Arnaud Jerald heeft in de Dean’s Blue Hole nabij de Bahamas een wereldrecord in het freediven – of vrijduiken – neergezet. Dat is een indrukwekkende sportdiscipline waarbij onder water zo diep mogelijk moet gedoken worden terwijl de adem wordt ingehouden. In de categorie Constant Weight Bi-Fins (CWTB) dook Jerald 120 meter diep. Hij deed over zijn recordpoging 3 minuten en 35 seconden.

In het idyllische 202 meter diepe Dean’s Blue Hole nabij de Bahamas in de Caraïben is de freedivecompetitie Vertical Blue bezig. Die wedstrijd wordt door velen beschouwd als de meest prestigieuze freedivewedstrijd ter wereld. Naast heel was andere straffe prestaties zijn het toch vooral de duiken van Arnaud Jerald die in het oog springen. De 26-jarige Fransman verbrak de voorbije dagen namelijk maar liefst drie keer een wereldrecord.

Het vrijduiken bestaat uit heel wat verschillende disciplines, afhankelijk van welke hulp er mag gebruikt worden. Zo wordt in sommige categorieën extra gewicht gebruikt om sneller te dalen, mag er al dan niet gebruik gemaakt worden van zwemvliezen en mogen de duikers soms wel of soms niet gebruik maken van het touw dat naar beneden is gespannen. Het gebruik van extra zuurstof onderweg is uiteraard nooit toegelaten.

Constant Weight Bi-Fins

Arnaud Jerald komt tijdens Vertical Blue uit in de categorie Constant Weight Bi-Fins (CWTB). Daarbij duikt de deelnemer langs een touw naar beneden dat hij enkel bij het keerpunt beneden eenmaal mag aanraken. De duiker draagt daarbij twee zwemvliezen en mag zijn voeten enkel afzonderlijk van elkaar bewegen om af te dalen of te stijgen. Het gebruik van de zogenaamde dolfijnslag, die zwemmers gebruiken tijdens bij vlinderslag, is verboden.

Als een deelnemer een van deze regels overtreedt, volgt er een onmiddellijke diskwalificatie. Om veiligheidsredenen is een record enkel geldig als een duiker na zijn duik boven water een signaal geeft en daarna nog voldoende tijd bij bewustzijn blijft.

117, 119 en 120 meter

Voor Arnaud Jerald begon zijn indrukwekkende prestatie begin augustus toen hij op dag 1 van Vertical Blue 117 meter diep dook in de categorie CWTB. Dat was meteen goed voor een wereldrecord bij de freedivebond AIDA. Zijn grote concurrent en een van de beste vrijduikers ooit, Alexey Molchanov, bereikte iets meer dan een jaar geleden op dezelfde locatie echter 118 meter. Dat record wordt echter alleen erkend door de concurrenten sportbond CMAS.

Om alle twijfel weg te nemen dook Arnaud Jerald op dag 4 van de competitie naar 119 meter, goed voor het onbetwiste wereldrecord. De 26-jarige Fransman voelde zich echter heel goed en besloot op dag 7 een poging te wagen naar 120 meter diepte. Ook die slaagde zonder problemen.

“Geschiedenis geschreven”

“Ik doe niet aan freediving voor records, maar om plezier te hebben. Natuurlijk zijn er altijd risico’s verbonden aan zo’n diepe duik, maar na al mijn werk deze winter, wilde ik geen spijt hebben dat ik het niet geprobeerd had tot 120 meter. Daarom zei ik tegen mijzelf ‘Heb gewoon plezier en als je die duik wil doen, ga ervoor'”, legt Jerald uit aan L’Equipe. “Ik ben blij dat ik geschiedenis heb geschreven in mijn sport.”

Arnaud Jerald zal waarschijnlijk nog minstens enige tijd van zijn record kunnen genieten. Zijn Russische concurrent Molchanov is door de inval van Rusland in Oekraïne zo’n zes maanden geleden namelijk geschorst voor alle competities. “Na mijn 119 meter stuurde hij mij felicitaties. Ik zou niet graag in zijn plaats zijn, want voor hem moet dit dubbel pijn doen”, zei Arnaud Jerald daarover.

Op de competitie Vertical Blue is met Marine Simonis overigens ook één Belgische deelneemster aanwezig. Zij verbrak in twee verschillende disciplines het Belgische record.

Bekijk hier het wereldrecord van Arnaud Jerald:

Meer
Lees meer...