Sinds dinsdag speurt de overheidsdienst RIZIV, het rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeits-verzekering, artsen op die de coronamaatregelen niet strikt opvolgen en toch nog niet-dringende ingrepen uitvoeren. De zorgsector reageert kwaad op die acties en noemt “dit soort controles tijdens deze coronacrisis echt geen prioriteit”.
De Belgische vereniging van artsensyndicaten (BVAS) laat aan de VRT weten in de eerste plaats bezorgd te zijn over “de intimiderende ondertoon waarmee de controledienst van het RIZIV te werk gaat”: “Zij gaan er eigenlijk van uit dat artsen en ziekenhuizen zomaar fraude plegen en op eigen initiatief niet-essentiële ingrepen zouden uitvoeren.”
Lijst met ingrepen doorsturen
Daarnaast kregen artsen een e-mail met de opdracht om binnen de 21 uur alle informatie door te geven over de ingrepen die ze tussen 30 maart en 20 april hebben uitgevoerd. Normaal zoekt de overheid enkel naar artsen of ziekenhuizen die misbruik maken van de sociale zekerheid, maar tijdens de coronacrisis is de focus blijkbaar verlegd.
De BVAS wijst erop dat dat “een enorm grote administratieve belasting” vormt die tijdens deze coronacrisis gemist kan worden, zeker omdat artsen en ziekenhuizen het nu extra druk hebben.
Essentiële versus niet-essentiële ingreep
Artsen mogen momenteel geen niet-essentiële ingrepen uitvoeren. De BVAS stelt echter dat het onduidelijk is wat er nu concreet bedoeld wordt met een niet-essentiële en een essentiële ingreep.
Eerder trok de zorgsector al aan de alarmbel, omdat er ongewoon weinig mensen naar de dokter of naar de spoedafdeling gaan, wellicht uit angst voor een mogelijke besmetting met het coronavirus. “Op die manier kunnen niet-essentiële ingrepen toch essentieel worden”, stelt de BVAS.