Astrid had het zwaar dinsdag na de aanslagen

Astrid, het peperdure communicatiesysteem dat gebruikt wordt door onze ordediensten, heeft na de aanslagen van dinsdag urenlang niet naar behoren gewerkt. En omdat het gsm-netwerk ook plat lag, moest via WhatsApp worden gecommuniceerd. 

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd. Urenlang zou het systeem niet gewerkt hebben. Daardoor verliepen de reddingsoperaties van de politie op de luchthaven veel moeizamer en chaotischer dan zou mogen. Woordvoerder Peter ­Dewaele van de federale politie beaamt dat het één en ander niet liep ­zoals voorzien.

A.S.T.R.I.D., een afkorting van All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching, is een Belgische operator die een TETRA-radiocommunicatiesysteem, een POCSAG-semafoonsysteem (Post Office Code Standardization Advisory Group) en een netwerk van meldkamers uitbaat voor alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Het behoort tot dezelfde groep waarin ook Airbus zit.

Astrid reageert

“Na analyse heeft Astrid alle gebruikersorganisaties rond de tafel geroepen om de communicatie na de aanslagen van 22 maart onder de loep te nemen. Intussen werden concrete actiepunten en aanbevelingen bepaald”, zeggen ze bij Astrid. Het uitzonderlijke karakter van de noodsituatie leidde ertoe dat sommige zendmasten van het radionetwerk op korte tijd tijd een nooit geziene hoeveelheid communicatie te verwerken kregen, laat Astrid in een persbericht weten.

“Van over heel het land werden hulp- en veiligheidsdiensten gevraagd om bijstand te komen verlenen, wat tot een uitzonderlijk radioverkeer heeft geleid. Op vraag van de organisaties heeft Astrid op de dag van de aanslagen honderden extra radio’s op het netwerk aangesloten. Ook de uitval van de commerciële gsm-netwerken heeft een aanzienlijke aangroei van het radioverkeer tot gevolg gehad.”

“Niet plat, wel capaciteitsproblemen”

Astrid wijst er op dat de meldkamers/noodcentrales het bijzonder druk hadden in Brussel en Vlaams-Brabant, maar zij zijn goed blijven functioneren. Ook het alarmeringssysteem voor het oproepen van vrijwilligers van brandweer werd extra belast, maar heeft geen probleem gekend. Er werd een mobiele Astrid-zendmast ter plaatse gebracht om het radionetwerk in Brussel te versterken.

“Het radionetwerk is niet nationaal uitgevallen, maar heeft vooral in de Brusselse regio ernstige capaciteitsproblemen gekend”, stelt Astrid vast. “Kort na de aanslagen bereikten de nabijgelegen Astrid-masten hun maximaal vermogen, met moeilijke communicatie gedurende enkele cruciale uren tot gevolg. Een aantal gebruikers hebben geen toegang tot hun groepsgesprekken gehad.”

“We hebben op vrijdag 25 maart overlegd met het Raadgevend Comité voor Gebruikers. Er werden concrete actiepunten en aanbevelingen naar radiogebruik en training bepaald”, besluit Astrid.