Atleten op Olympische Spelen ruilen volop pins: Waar komt die traditie vandaan?

De Olympische Spelen zijn afgelopen vrijdag officieel van start gegaan. Natuurlijk draait het allemaal maar rond één ding: de sport. Maar toch zijn er naast de competities nog enkele tradities. Een daarvan is het ruilen van pins tussen de atleten.

Bij de Olympische Spelen draait het niet alleen om sportieve prestaties en medailles. Een minder bekende, maar zeer geliefde traditie onder atleten, coaches en fans is het ruilen van pins. Deze kleurrijke speldjes, vaak met het logo van een land of sportteam, vormen een eigen miniwereld vol sociale interactie en cultureel uitwisseling. Maar wat maakt deze traditie zo bijzonder?

Pins

De traditie van het ruilen van pins begon tijdens de Olympische Spelen van 1896 in Athene, waar atleten en officials pins gebruikten om zichzelf te identificeren. Het ruilen van deze pins begon als een manier om vriendschappen te sluiten en souvenirs te verzamelen van de mensen die ze ontmoetten. De populariteit van het ruilen groeide snel, en tegenwoordig is het een belangrijk onderdeel van de olympische ervaring.

Zo verschijnen er al dagenlang video’s van atleten die op pintocht zijn en zoveel mogelijk pins verzamelen. Daarbij gaan ze ook door de verschillende pins van de verschillende landen en krijgen we zo te zien dat enkele landen echt specifieke pins hebben laten ontwerpen. Bij andere landen gaat het om een redelijk neutrale pin.

De Amerikaanse turnster Simone Biles zou zelfs haar eigen pin hebben, dat is zonder twijfel een van de meest zeldzame. Hoe die van Team België er precies uitziet, is niet bekend. Al is de kans groot dat die wel al te vinden is op de rugzak of in de koffer van allerlei andere atleten.

Bekijk hier enkele TikToks over de pins:

@sarahmdouglas One of the many fun parts of the games #paris2024 ♬ Oui,Oui,Oui,Oui – Sacha Distel
@tyshaikenasio Olympic Pin Quest 2.0 – help me out… im new to tik tok 😂🌿🖤🇳🇿 #olympics #paris2024 #thenzteam #nzsevens #olympicpins #olympicvillage @Alena Saili @Tyla King @Risi Pouri-Lane @Theresa Fitz ♬ original sound – Tysha Ikenasio
@teamnl Pin trading explained by @Keet 📍#olympics #roadtoparis #pintrading #olympicvillage @Eurosportnl | @Olympics | @paris2024 ♬ original sound – TeamNL
Meer
Lees meer...