Daklozen leiden (ja, zelfs lijden) een hard leven op straat. In Australië is er nu een project opgestart waar minihuizen worden gebouwd speciaal voor daklozen en ze zien er geweldig uit.
David Woolridge is een Australiër die al lang probeert om daklozen van de straat te houden en hen te helpen. Twee jaar geleden kreeg hij een idee om huisjes voor hen te bouwen en hij trok aan de mouw van architect Derek Mah.
Mah accepteerde het project en tekende uiteindelijk een klein huisje dat er niet veel groter uitziet dan een garagebox, maar wel alle essentiële meubels en toestellen voorziet.
“Aan de ene kant is er een klein toilet en een douche, aan de andere kant een bed en in het midden vind je een kleine kitchenette die ook als woonkamer kan gebruikt worden. Door het gebruik van twee grote ramen in het midden, heb je veel lichtinval en heb je nog steeds voeling met de natuur. Het huisje voelt ook groter door de glaspartijen”, aldus Derek Mah.
Werklozen zullen bouwen
Het eerste project zal uit drie of vier huisjes bestaan en gaat door in Gosford, een Australische stad aan de Central Coast of New South Wales en wordt gerealiseerd in samenwerking met de Tiny Homes Foundation.
Elk huis is 14 vierkante meter groot en volgende maand zullen ze afgewerkt zijn. “Denk aan het huis zoals aan een schoendoos”, stelt architect Mah voor. “Het woord “schoendoos” is meestal geen goed verkoopsargument in de vastgoedsector, maar in dit geval kunnen de ‘schoendozen’ een oplossing zijn voor de 105.000 daklozen in Australië, waar het leven én de huizen enorm duur zijn.
De huizen zijn geschikt voor één persoon, maar er zijn ook mogelijkheden om gasten te ontvangen en er zal ook een gemeenschappelijke keuken en wasplaats zijn voor alle vaste bewoners. Elk huisje kost bijna 27.000 euro om te bouwen en door de kleine plaats die het huisje inneemt, kan het ook gebouwd worden op plaatsen waar ‘normale’ huizen niet meer gebouwd kunnen worden.
De plaats waar het project in Gosford wordt gebouwd, is ook zo’n stuk land. Er is geen directe toegang voor auto’s, alleen voetgangers kunnen er voorbij en het stuk grond is lang en smal, dus voor andere projecten was het moeilijk bruikbaar. Er worden werklozen opgeleid om de huisjes te kunnen bouwen.
Op eigen benen
De bewoners van de ‘schoendooshuisjes’ zullen hun steentje bijdragen en een overeengekomen bedrag aan huur betalen. Elk deel van de huur dat niet gebruikt wordt om de kosten te dekken voor het onderhoud van de huisjes zal worden gebruikt om daklozen te helpen op hun eigen benen te gaan staan.
De Tiny Homes Foundation wil baanbrekend zijn voor daklozen en maakt daarom al hun plannen en documentatie over de kleine huisjes vrij beschikbaar voor iedereen. Op die manier hopen ze elke stad of elk dorp die interesse heeft in een gelijkaardig project te helpen en over de streep te trekken.