Aziatische honingbijen vormen nieuwe bedreiging voor Europese bijenpopulaties op Malta

Op het eiland Malta is een nieuwe invasieve soort ontdekt: de Aziatische honingbij. Deze ontdekking baart zorgen bij imkers en milieuactivisten, die vrezen voor de impact op de al kwetsbare Europese bijenpopulaties.

Recent zijn op Malta meer dan 2000 volwassen Aziatische honingbijen geïdentificeerd, een soort die oorspronkelijk uit Azië komt. Deze bijen zijn kleiner (7-10 mm) en hebben een opvallende roodachtige kleur, wat hen onderscheidt van hun Europese tegenhangers. Hoewel ze uitstekende bestuivers zijn, is hun aanwezigheid zorgwekkend vanwege de mogelijke concurrentie met de Europese honingbijen en de dreiging die ze vormen voor de biodiversiteit.

Concurrentie en ziekten: een gevaar voor inheemse soorten

De komst van de Aziatische honingbij brengt mogelijke risico’s met zich mee voor de lokale bijenpopulaties. Europese honingbijen hebben al te kampen met een dalend aantal, en de aanwezigheid van een nieuwe soort kan deze daling versnellen.

Daarnaast zijn Aziatische honingbijen mogelijk dragers van ziekten waartegen Europese bijen weinig weerstand hebben. Dit kan leiden tot verdere verzwakking van de Europese bijenpopulaties, die essentieel zijn voor de bestuiving van gewassen en het behoud van ecosystemen.

Klimaatverandering als drijvende kracht

Wetenschappers vermoeden dat klimaatverandering een belangrijke rol speelt in de verspreiding van de Aziatische honingbijen naar Europa. Stijgende temperaturen en mildere winters in Zuid-Europa creëren gunstige omstandigheden voor deze soort om nieuwe leefgebieden te koloniseren.

De aanwezigheid van de bijenkolonie dichtbij de haven van Birżebbuġa suggereert dat de bijen mogelijk via een commercieel schip zijn gearriveerd, wat hun verspreiding nog verder kan versnellen.

Oproep tot waakzaamheid

De ontdekking van de Aziatische honingbijen in Malta onderstreept het belang van waakzaamheid. Wetenschappers roepen de lokale bevolking op om alert te zijn en ongebruikelijke waarnemingen van honingbijen of zwermen direct te melden. Dit is cruciaal om de impact van deze invasieve soort op de biodiversiteit in kaart te brengen en verdere verspreiding te voorkomen.

Meer
Lees meer...