Baas over eigen data met een VPN

Geschreven met input van VPNdiensten.nl

Nederlanders zijn steeds meer bezig met sociale media. Tegenwoordig hebben zelfs onze grootouders een account op Facebook, en op LinkedIn delen we allerhande informatie over onze werkzaamheden. Al deze gegevens leveren persoonlijke gegevens op: de zogeheten ‘big data’. Alle stukjes informatie samen kunnen een heel gedetailleerd beeld geven over de identiteit van een persoon. Waardevolle informatie, die niet in de handen van kwaadwillenden mag komen.

Big data: handig voor bedrijven en criminelen

Veel mensen zeggen het zonder erover na te denken: “Ik heb toch niets te verbergen? Zo interessant ben ik toch niet voor criminelen?” Wie er iets langer over nadenkt, komt erachter dat iedereen interessant is voor criminelen. Privacy is een enorm kostbaar goed. Criminelen kunnen big data gebruiken om identiteitsfraude te plegen of om gerichte oplichtingsmethoden te bedenken. En wat te denken van gerichte hackaanvallen, met als doel nog meer informatie te ontfutselen?

Natuurlijk hebben we in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of ‘de privacywet’ genoemd. Helaas beschermt deze wet ons niet voldoende. De wet veroudert, terwijl de ontwikkelingen in de technologie razendsnel gaan. Bedrijven profiteren hiervan door persoonsgegevens en informatie over gebruikers van diensten te verkopen. Zo kunnen advertentiebedrijven gerichte advertenties plaatsen op websites, voor specifieke gebruikers. Criminelen gebruiken het puur om anderen te schaden en er zelf beter van te worden.

Zelf weer de regie over je privacy nemen

Houd zelf weer regie over je privacy. Probeer zo min mogelijk voetsporen achter te laten op het internet. Gebruik online zo weinig mogelijk je echte gegevens. Criminelen kunnen met namen, adressen en telefoonnummers aan de haal gaan. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat het internet niets vergeet: eenmaal online, is de data nooit meer te verwijderen.

Wis ook regelmatig tijdelijke internetbestanden en cookies. Cookies worden vaak geplaatst om gebruikers te kunnen volgen. Zo wordt er gekeken van welke diensten internetters gebruikmaken. Die informatie wordt doorverkocht om geld te verdienen aan gerichte advertenties.

Een VPN helpt je data te beschermen

Een VPN helpt ook om je data te beschermen. Het is verstandig om alleen online te gaan als de VPN is ingeschakeld. Een VPN is een Virtual Private Network, een privénetwerk met een tunnel die alle in- en uitgaande data versleutelt. Wie gebruikmaakt van een VPN, maakt gebruik van een server, vaak in het buitenland. Bij het inloggen op deze server wordt tijdelijk het IP-adres van de server uitgeleend. Wie surft met een VPN, surft dus met het IP-adres van deze server.

IP-adressen worden gebruikt om de locatie van gebruikers te achterhalen. Met een VPN is deze locatie in het buitenland. Zo ben je niet te herleiden naar je echte locatie en surf je meer anoniem op het internet. Gegevens worden dan minder snel aan jou gekoppeld.

Online zijn veel aanbieders van VPN’s te vinden. Mijd de gratis diensten: die verzamelen vaak juist persoonsgegevens van hun gebruikers. Ze verkopen deze data door voor eigen gewin en om de servers te kunnen betalen. Het is een goed idee een proefabonnement te nemen bij een betaalde aanbieder. Zo kun je testen of de aanbieder bij je past en kun je (meestal) een maandje gratis extra veilig internetten.

Meer
Lees meer...