Bart De Wever blijft formateur tot na de gemeenteraadsverkiezingen: “Geen akkoord voor 13 oktober”

Koning Filip verlengt de opdracht van formateur Bart De Wever (N-VA) tot 17 oktober, wat betekent dat de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering voortduren tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. De gesprekken gaan moeizaam, en de tegenstellingen tussen de onderhandelende partijen blijven groot.

Maandagochtend verscheen Bart De Wever bij koning Filip om verslag uit te brengen over de stand van zaken in de regeringsonderhandelingen. De ontmoeting duurde slechts een halfuur, waarna bekend werd dat De Wevers formateursopdracht werd verlengd tot 17 oktober. Hiermee is het duidelijk dat er geen doorbraak zal komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.

Het koninklijk paleis deelde via sociale media mee: “De formateur bracht verslag uit over zijn opdracht voor de vorming van een nieuwe regering. Hij zal opnieuw verslag uitbrengen aan de Koning op 17 oktober.”

Weinig vooruitgang in de onderhandelingen

De afgelopen weken werd het duidelijk dat de verschillen tussen de vijf partijen die betrokken zijn bij de federale onderhandelingen te groot blijven om tijdig een akkoord te bereiken. De ‘supernota’ van Bart De Wever, die diende als basis voor de onderhandelingen, leidde niet tot een consensus. De gevoelige onderwerpen, vooral rond de begroting, blijven de partijen verdelen.

Er werden wel werkgroepen opgericht om de minder complexe thema’s zoals energie en defensie te bespreken, maar inhoudelijke vooruitgang in de hoofdonderhandelingen bleef uit. Bart De Wever zelf gaf al aan dat de delicate begrotingsdossiers pas later zouden worden behandeld.

“De trein rijdt, maar traag”

Afgelopen vrijdag gaf Bart De Wever in een interview met VTM Nieuws aan dat de onderhandelingen aan een te traag tempo verlopen: “De trein blijft rijden, maar aan een tempo dat ons spijtig genoeg voorbij 13 oktober brengt.” Hij had gehoopt tegen 20 september een begrotingsplan te kunnen voorleggen aan de Europese Commissie, maar dat doel is niet gehaald.

De ontslagnemende Vivaldi-regering heeft inmiddels uitstel gevraagd aan Europa voor het indienen van de begroting. De Wever hoopt dat er tegen het einde van het jaar een regering met een begroting zal zijn.

Komt de supernota terug op tafel?

Na de gemeenteraadsverkiezingen verwacht De Wever opnieuw met zijn supernota aan de slag te kunnen. “Er zijn geen duizend manieren om een land te saneren, en er zullen zware maatregelen nodig zijn. De supernota komt dus weer op tafel vanaf 14 oktober”, zei hij bij VTM Nieuws.

Deze uitspraak is opvallend, aangezien eerder werd gesuggereerd dat de gelekte inhoud van de supernota het moeilijk zou maken om deze als basis te blijven gebruiken. Toch blijft De Wever vasthouden aan zijn plan en benadrukt hij het belang van een snelle regeringsvorming. “Het zou totaal onverantwoord zijn om het nog langer te rekken”, zei de N-VA-voorzitter.

Meer
Lees meer...