Extra politiemensen, robocop-uitrusting, paarden, honden… Bart De Wever (N-VA) kondigt law and order aan, nu maandag op de grote stakingsdag. “De Antwerpse burgemeester is voortdurend aan het uitdagen”, zegt het ABVV. De Wever hoeft zich inderdaad niet in te houden: als het effectief ontspoort maandag in de Antwerpse haven, dan zijn winnaars en verliezers meteen bekend.
Als een buitenwipper aan de deur van een dancing: een beetje patserig, opscheppen met wat allemaal zou kunnen gebeuren, grote mond ook. “Niet proberen jongens…”
Zo gedraagt Bart De Wever zich de laatste dagen wat. De Antwerpse burgemeester gaf gisteren nog eens wat toelichting bij hoe ze maandag de algemene stakingsdag in de Antwerpse haven gaan aanpakken op ATV. En dat klonk snoeihard: “De politie is goed voorbereid. Ik geef natuurlijk geen details. (…) Wij steunen de politie, dat zijn ook mensen met gezinnen en kinderen. Zij zullen niet de de punchball of boksbal zijn van allerlei oproerkraaiers en amokmakers. Als er mensen zijn die geweld plegen, dan zullen er zeer zware gevolgen zijn.”
Catch-22 van de vakbond: ze kunnen nooit winnen met geweld
Het protest op de geplande saneringsoperatie van de overheid is niet min. Het is echt jaren geleden dat demonstranten meer dan 100.000 mensen naar de hoofdstad kregen. Maar op die nationale betoging van een paar weken terug ontspoorde de boel, en een groepje vandalen verpestte heel het beeld van de massademonstratie. Het moge duidelijk zijn dat als dat opnieuw gebeurt, nu in Antwerpen (en in Brussel waren het wel degelijk jongens uit de Antwerpse haven die mee aanstokers waren), dat een zware streep door de rekening van de vakbonden is. En zo zit de vakbond wat in een catch-22: als het gewelddadig wordt zijn ze de schuldige, als het rustig blijft is De Wever de winnaar, “omdat hij wel de nodige veiligheidsmaatregelen nam”. Een slimme politieke houding, die De Wever al vanaf meteen na de rellen in Brussel heeft ingenomen.
Zeker de havenbonden voelen zich ondertussen opgejaagd door de buitenwippers-pose van de Antwerpse burgemeester. “Wat mij betreft is de Antwerpse burgemeester voortdurend aan het uitdagen. Het lijkt erop dat de politie graag wil dat de staking uit de hand loopt”, zegt Marc Loridan, baas van de ABVV in de haven. Die herhaalt ook dat wegblokkades niet de bedoeling zijn, maar vreest dat anderen “de force van de havenarbeiders willen misbruiken”.
“Waterkanon en politie werken optimaal samen”
Ook verhalen als zouden de Luikse mettalo’s of Nederlandse hooligans naar Antwerpen komen afzakken, ontkent Loridan in alle talen. Maar het zegt veel over de gespannen sfeer die in de stad hangt. De Grote Markt wordt maandag waarschijnlijk ook afgesloten, al bezweren de havenarbeiders dat ze daar niet willen komen. De politie kondigt aan 500 man te willen inzetten. En dan, op vraag van de stad, komen daar nog zeker 100 mensen erbij, vanuit het federale niveau. Ze moeten met alle beschermstukken komen, schouderstukken, scheenbeschermers, beschermers voor edele delen: Het echte robocop-pak. Deze week werd nog bijkomend geoefend: “De samenwerking tussen waterkanon en politiemensen moet optimaal zijn”.
Tegelijk wil De Wever het scherp contrast met de Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur nog eens maken. Die stond tussen de betogers, terwijl zijn politie een pak rammel kreeg. De N-VA-voorzitter wil vooral tonen dat hij het tegenbeeld is van Mayeur: “Het stadsbestuur staat als één man achter de politie. Dat is belangrijk, dat we dat na Brussel zeggen. Ik kan het gerust hebben dat men tegen ons is, of tegen mij is. Dat men wilt staken, wilt betogen, dat zijn democratische grondrechten. Geweldpleging, vernielingen, dat is iets helemaal anders. De gevolgen zijn dan niet min.”
“Socialistische elementen hitsen mensen op”
En uiteraard zou De Wever De Wever niet zijn, als hij hierin meer ziet dan enkel de actie van de vakbonden: “Het is zeker zo dat bepaalde elementen in de socialistische kringen de mensen ophitsen en die dragen een zware verantwoordelijkheid.” De Wever verwijst daarbij naar de heisa rond de wet-Major, die de sociale rechten van de havenarbeiders regelt. De vakbonden zouden steeds maar herhalen dat ook die wet op het spel staat. “Wat mij vooral stoort, zijn de indirecte aanvallen op de wet-Major”, stelt ook Marc Loridan vandaag in De Standaard.
Die koppeling onderstreept De Wever gretig voor de camera’s: “Men laat zich ophitsen op basis van valse informatie, en daarvan moet men dan zeer zware gevolgen zelf dragen. (…) Dit is allemaal gebaseerd op een politieke actie, niet een normale sociale actie.”
Afwachten wat het wordt maandag, maar de gevolgen voor de hele protestbeweging én voor de regering kunnen groot zijn. Iedereen houdt zijn adem in, voor het spelletje tussen De Wever en de bonden.