“Ik zie iemand in het ondervoorzitterschap van de partij verschijnen waarvan ik denk: ‘Dit zou hem écht wel eens kunnen zijn’.” Bart De Wever is “optimistischer dan ooit” over z’n eigen opvolging. In een gesprek met newsmonkey wijst hij expliciet naar Sander Loones, rijzende ster binnen de partij en sinds kort de nieuwe ondervoorzitter.
Sander Loones is absoluut geen bekend gezicht bij het grote publiek. Nog maar net Europees parlementslid geworden, als opvolger van Johan Van Overtveldt die minister van Financiën werd. Verder heeft hij een stamboom in het Vlaams-nationalisme, vader Jan Loones was West-Vlaams kopstuk van de Volksunie.
Maar achter de schermen was de 35-jarige jurist al langer een zwaargewicht. Als hoofd van de N-VA-studiedienst zat hij de laatste jaren mee in de leiding van de partij en is hij een echte vertrouweling van De Wever, net zoals bijvoorbeeld N-VA-directeur Piet De Zaeger en woordvoerder Joachim Pohlmann.
Nu treedt hij dus meer en meer op de voorgrond. Zijn verkiezing afgelopen weekend als ondervoorzitter bewijst dat hij breed gedragen wordt. Op de partijraad haalde hij 80 procent van de stemmen in de eerste ronde, toen hij zich kandidaat stelde als opvolger van Ben Weyts, de vorige ondervoorzitter. Lies Jans, de andere ondervoorzitter, had meerdere rondes nodig.
De Wever: “Ik zie iemand verschijnen waarvan ik denk, dat zou hem kunnen zijn.”
Die verkiezing is geen toeval. In een langer gesprek met newsmonkey, dat volgende week online komt, sprak sterke man De Wever heel duidelijke taal over de eindigheid van z’n eigen voorzitterschap. De Wever is ondertussen 10 jaar voorzitter, en aan z’n vierde termijn bezig. “De beste manier om te stoppen, is verkiezingen verliezen. En dan is het vanzelf gedaan. Dan krijg je een bos bloemen en een fles porto en zegt iedereen: “Hij is er toch wat over gegaan. Hij kon het niet loslaten”, zegt hij.
Volgens De Wever is z’n partij “constant in herstructurering”. “Onze studiedienst, daar zat na de regeringsvorming nog één persoon in. De kabinetten zijn als een stofzuiger over ons partijapparaat gegaan. Het is weer niet de moment om weg te gaan, denk je dan”.
“Dit moet eerst weer allemaal recht getimmerd worden en dan kan je overdragen”, zegt De Wever. “Die moment komt. Ik ben daar nu optimistischer dan ooit over. Ik zie de pop polls verschijnen, ik zie in het ondervoorzitterschap iemand verschijnen waarvan ik denk: ‘Dat zou hem kunnen zijn. Dit zou hem écht wel eens kunnen zijn’. De volgende voorzittersverkiezingen bij ons zijn nog ruim voor de volgende verkiezingen. Dus nu ben ik optimistischer dan ooit dat de moment dichterbij komt om te zeggen: ‘Zonder aan mijn verantwoordelijkheden te verzaken, overdragen’.”
Hard aan't werken aan ons kerstproject. #kerstpraat #comingsoon pic.twitter.com/enorlTb89o
— Monkey Politics (@Monkey_Politics) December 17, 2014
Loones: “Ik onderschat het zeker niet”
Loones zelf wil vooral niet uitgeroepen worden “als de erfopvolger van De Wever”. Maar hij wil z’n ondervoorzitterschap behoorlijk breed invullen: “Ik heb als hoofd van de studiedienst van zeer nabij met Bart gewerkt, en dat was zeer prettig. En ik weet daardoor ook zeer goed wat Ben allemaal deed als ondervoorzitter. Dat was niet min, dus ik onderschat dat zeker niet.”
“Onze partij heeft veel talenten, en het is de taak van de ondervoorzitter dat die te kunnen bloeien en groeien. We hebben 9 ministers en 2 parlementsvoorzitters waarvan we nog zeer veel zullen horen. Daarnaast nog een pak talenten, in het bijzonder denk ik aan Matthias Diependaele, en dat zijn mensen waar we nog wat van gaan horen”, zegt Loones.
Hij ziet het ondervoorzitterschap ook als een methode om voeling met Vlaanderen te houden: “Ik wil loskomen uit die Europese bubble en voeling houden met de achterban. Wat niet wil zeggen dat ik m’n job in dat Europees parlement niet zeer graag doe, ik word ondervoorzitter van commissie Economische zaken in dat parlement. Maar ik heb voorrecht gehad zeer dicht bij de Vlaamse én federale onderhandelingen gestaan te hebben. Ik weet wat de uitdagingen zijn, waar we voor staan.”