Bart De Wever (N-VA) onder vuur na uitspraken over joyriders: gemengde reacties bij Antwerpse politici

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft met zijn uitspraken over de joyriders die een ambulance stalen, heel wat reacties losgemaakt bij zijn politieke collega’s. De Wever stelde dat dergelijke feiten vaak gepleegd worden door jongeren van allochtone origine. De andere Antwerpse politieke kopstukken reageren verdeeld.

De Wever noemde de joyride met de ambulance, waarbij drie jongeren betrokken waren, “huftergedrag“. In een interview verklaarde hij dat het volgens hem vaak gaat om jongeren met een migratieachtergrond. “Het zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine”, stelde hij. De Gazet van Antwerpen ontdekte echter dat de drie betrokken twintigers in België geboren zijn, waarvan twee met Latijns-Amerikaanse roots.

Reacties

De uitspraken van Bart De Wever roepen felle reacties op bij zijn politieke tegenstanders, die zijn woorden veroordelen. Politieke partijen zoals PVDA, Vooruit, Groen en cd&v hebben hun standpunt duidelijk gemaakt aan VRT NWS.

Jos D’Haese (PVDA): “Probleem oplossen in plaats van generaties te schofferen”

Jos D’Haese, lijsttrekker voor PVDA, reageerde scherp op de uitspraken van De Wever. “Hoe is het mogelijk dat jongeren die gekend zijn bij het gerecht, erin slagen een ambulance te stelen? Dat is het probleem dat we moeten aanpakken, in plaats van een hele generatie te schofferen zoals De Wever doet,” aldus D’Haese. Hij voegde eraan toe dat De Wever zijn verantwoordelijkheid als burgemeester niet heeft opgenomen.

Karim Bachar (Vooruit): “Burgemeester moet verbinden, niet verdelen”

Karim Bachar, kandidaat voor Vooruit, uitte ook zijn bezorgdheid over de uitspraken van De Wever. Hij benadrukte dat het creëren van een link tussen afkomst en crimineel gedrag problematisch is. “Een burgemeester zou mensen moeten verbinden in plaats van verdelen,” verklaarde hij. Bachar vindt dat De Wever met zijn uitspraken de indruk wekt dat afkomst een bepalende factor is in problematisch gedrag.

Bogdan Vanden Berghe (Groen): “Polarisering niet de bedoeling”

Bogdan Vanden Berghe van Groen noemde het “niet netjes” dat De Wever bevolkingsgroepen viseert. Hij benadrukte dat polarisatie niet het doel van deze verkiezingscampagne zou mogen zijn. Volgens Vanden Berghe ligt een deel van het probleem bij het Antwerpse stadsbestuur, dat de subsidies voor middenveldorganisaties niet heeft geïndexeerd. Hierdoor hebben jeugdwerkers hun werk moeten neerleggen, wat volgens hem een negatieve impact heeft op de jongeren.

Filip Dewinter (Vlaams Belang): “Too little, too late”

Aan de andere kant van het politieke spectrum steunde Filip Dewinter (Vlaams Belang) de uitspraken van De Wever. Hij vindt dat de burgemeester gelijk heeft, maar volgens Dewinter komt de kritiek te laat. “De Wever geeft ons gelijk, maar helaas: too little, too late,” zei Dewinter. Hij vroeg zich af waarom De Wever, na 12 jaar burgemeesterschap, het probleem nog steeds niet heeft aangepakt. Dewinter beschuldigde De Wever ervan uitspraken te doen om kiezers weg te kapen bij het Vlaams Belang.

Kathleen Van Brempt (Vooruit) reageert mild

Kathleen Van Brempt, lijsttrekker voor Vooruit, reageerde opvallend milder dan haar partijgenoot Bachar. “De Wever is de laatste jaren zachter geworden”, verklaarde ze. Van Brempt vermoedt dat vermoeidheid een rol speelt en hoopt dat de harde uitspraken niet de toon van de komende campagne zullen bepalen.

Meer
Lees meer...