BDSM-studentenclub Kajira wil taboes doorbreken

Jong en een interesse in BDSM? Dan kan je terecht bij de studentenclub Kajira. BDSM is een verzamelnaam die verwijst naar de aspecten bondage en discipline, dominantie en submissie, sadisme en masochisme. Wij laten een aantal leden van de Gentse studentenvereniging aan het woord.

Kajira groeide zo’n zes jaar geleden uit van een kleine, vijftienkoppige groep tot een vereniging die in 2013 erkend werd door de UGent. “Ik kwam op het idee om een BDSM-studentenclub op te richten omdat ik zag dat veel mensen voor het eerst met BDSM in contact kwamen via vrienden”, blikt één van de oprichters terug. “Dat betekende dus dat er genoeg mensen een latente interesse hebben in BDSM. Misschien wel genoeg om er een studentenvereniging voor op te starten?”

“We wilden een groep oprichten waar iedereen zichzelf kan zijn”, gaat de oprichter verder. “Aangezien studenten de meest kritische laag van de maatschappij zouden moeten zijn, leek een studentenvereniging ook een goede manier om BDSM maatschappelijk meer aanvaard te maken.”

Veilige plek

Kajira richt zich ook vandaag nog op studenten en jongeren met een interesse in BDSM. “Zowel jongeren met ervaring als geïnteresseerde maar onervaren jongeren zijn welkom bij ons”, licht de huidige voorzitster (23) toe. “BDSM wordt bij ons niet in de praktijk toegepast. We organiseren wel activiteiten waar BDSM als thema aan bod komt, zoals praatavonden, maar we hebben ook meer studentikoze activiteiten. We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen. In andere situaties moeten ze dat vaak wel doen.”

Dat bevestigt Simon (24), één van de leden. “Kajira is voor mij een veilige plek waar ik meteen aanvaard werd om wie ik ben”, vertelt de twintiger. “Ik voel me er altijd thuis. Ik kan er over zaken praten waar ik met mijn andere vrienden niet over kan praten. De meeste van mijn vrienden buiten Kajira weten wel dat ik aan BDSM doe, en een deel van mijn familie ook. Maar het is niet iets waarover ik met hen spreek.”

Vooroordelen

“De mensen in Kajira kennen mij veel minder lang dan de meeste van mijn vrienden, maar ze kennen mij ondertussen beter omdat ik daar niet op mijn woorden moet letten,” beaamt André (23). “Wanneer ik bij mijn vrienden ben, ben ik bang om iets verkeerd te zeggen. Ik let altijd op om mezelf niet per ongeluk te outen.”

Er zijn maar weinig mensen buiten de vereniging die weten dat hij van BDSM houdt. “In onze maatschappij bestaat er een groot maatschappelijk taboe op BDSM”, stelt André. “Ik studeer nu om later met kinderen te werken, en ik ben bang om later geen job te vinden als mensen deze kant van mij kennen.”

De twintiger stootte wel vaker op vooroordelen om wie hij is. “Ik deed aan vrijwilligerswerk op een plek die op veel vlakken openminded is”, vertelt André. “Op een dag kwamen de andere vrijwilligers erachter dat ik van BDSM hou. Plots veranderde hun hele houding tegenover mij en werd ik negatief bekeken. Zonder mijn kant van het verhaal te vragen. Dat terwijl het mensen waren die ik al jaren kende en waar ik altijd goed mee overeenkwam. Het is pijnlijk dat ze me ineens anders behandelden omwille van stereotypen over iets dat een onlosmakelijk deel uitmaakt van wie ik ben. Want ik ben nog steeds dezelfde persoon.”

© Elisa Schanzer

Vorige week bracht ook Urgent FM een radioreportage over de BDSM-studentenclub. “Aangezien de studentenvereniging een unicum in zijn soort is, was ik nieuwsgierig. Ik ben naar een van hun activiteiten geweest om te zien hoe het eraan toe gaat”, vertelt Dries Meten (21), die de reportage maakte. “Als je aan een BDSM-studentenvereniging denkt, is je eerste gedachte misschien dat ze daar allerlei seksuele handelingen gaan uitvoeren. Dat was bij Kajira helemaal niet het geval, het was zeer studentikoos en gezellig.”

*Er worden geen of fictieve namen gegeven om de anonimiteit van de geïnterviewden te garanderen.

© 2017 – StampMedia – Elisa Schanzer