Stel, je groeit op in een gezin waarin beide ouders niet werken. Moeilijk in te beelden … want dit is in het Vlaams Gewest slechts bij één op de vijftien minderjarigen het geval. Bij onze Waalse en Brusselse buren is de situatie veel slechter, met bijna één op de vijf Waalse kinderen en één op vier Brusselse ketjes. Alle cijfers bij elkaar ligt dat aandeel in geen enkel Europees land zo hoog als in ons land. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Bijna één op de vijf Waalse kinderen (18,5 procent) en één op de vier Brusselse kinderen (25,7 procent) groeit op in een gezinssituatie waar niemand een boterham verdient.
Dat zijn enorm veel boterhammen verschil met Vlaanderen, waar slechts één op de 15 (6,6 procent) minderjarigen in een gezin opgroeit waar niemand werkt. Dat staat te lezen in De Tijd, gebaseerd op cijfers van de VDAB en het Steunpunt Werk.
Marginalisering
Er zijn verschillende redenen voor de ondermaatse Waalse cijfers. Professor Luc Sels van Steunpunt Werk wijst met de vinger naar de politiek: “Wallonië begon pas laat met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een job. Daarnaast is de kwaliteit van het onderwijs heel matig.”
Willem Vansina van de VDAB pikt hier verder op in. “De resultaten wijzen op een marginalisering van een deel van de bevolking, die compleet van de arbeidsmarkt afgesloten is. Kinderen uit zulke gezinnen hebben het zeer moeilijk om uit hun delicate situatie te geraken. De armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven.”
De vicieuze cirkel continues voorlopig …