CD&V-voorzitter Wouter Beke is intern aan het schuiven met z’n personeel. “Politiek directeur Peter Poulussen gaat de kiescampagnes begeleiden”, zo licht de partij toe. Andere, jongere medewerkers zoals algemeen secretaris Jonathan Cardoen vullen het gat. En na het social media debacle met een consultant, komt er een nieuwe interne verantwoordelijke voor sociale media over van Horeca Vlaanderen.
De christendemocraten en vooral hun
voorzitter Wouter Beke staan voor cruciale verkiezingen. In het najaar moeten ze
scoren bij de lokale kiescampagne. Op gemeentelijk vlak is CD&V nog steeds de grootste, en levert ze veruit de meeste burgemeesters. Het is voor Beke absoluut noodzakelijk om die plaats van marktleider te behouden, terwijl de N-VA haar nationale dominantie ongetwijfeld zal willen omzetten naar lokale verankering. Die slag om de gemeenten is de grote inzet voor Beke en zijn voorzitterschap.
Daarna volgen in het voorjaar van 2019 alweer verkiezingen, Vlaamse en federale. CD&V zit op dit moment niet geweldig in de peilingen. De frustratie over voorzitter Beke leeft hier en daar binnen de partij toch behoorlijk stevig. “Het is een voorzitter die eerder opereert als een vicepremier, of minister-president. Hij zit niet in het hart van de partij, heeft de teugels niet in handen”, zo valt te horen. En vaak valt hetzelfde verwijt: het loopt allemaal niet professioneel, niet gestroomlijnd genoeg op de partij.
De passage van Van Mol: wie draait op voor de schade?
Het debacle rond ‘social media consultant’ Geert Van Mol laat een zure nasmaak. Die externe raadgever bracht de partij in verlegenheid met meer dan 10.000 Indische likes op Facebook, waarna hij nog eens stevig natrapte in een interview met Humo. Waarnemers binnen en buiten de partij vragen zich verbijsterd af wie in godsnaam koos om met zo’n figuur in zee te gaan. Het is ironisch dat uitgerekend Politiek Directeur Peter Poulussen intern net waarschuwde om met Van Mol in zee te gaan. Want hij ligt nu intern onder vuur.
Poulussen heeft een lange staat van dienst binnen de christendemocratie. Hij was de man die mee Yves Leterme (CD&V) groot maakte achter de schermen, die Jo Vandeurzen (CD&V) trouw begeleidde in diens periode als voorzitter, en die vandaag al een tijdje de stoel van politiek directeur bezet. Maar plots huisde hij niet langer op het verdiep van de voorzitter in de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van CD&V. En ondertekende hij z’n mails ook ineens als ‘stafmedewerker’ en niet langer als ‘Politiek Directeur’. Is er dan sprake van een interne wissel van de macht?
Opzij gezet of “een misverstand”?
Beke laat alvast ontkennen dat het om een echte jobwijziging of afdanking voor Poulussen zou gaan. “Neen, die ondertekening van mails is een misverstand. Er circuleren wat te veel mails met andere, niet correcte ondertekening, maar Peter is nog steeds politiek directeur”, zo reageert partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck. “Feit is dat we de taken wat herschikt hebben, en dat Peter de verkiezingscampagnes begeleidt. Hij heeft daarvoor de handen meer vrij, volgt de ene vergadering wat meer en de andere wat minder. En dat hij niet meer bij de voorzitter zit? Wel, hij zit nu op het verdiep bij de mensen die de campagnes uitvoeren.”
Geen complete demotie dus voor Poulussen, of is de beslissing gedeeltelijk terug gedraaid? Volgens insiders is het dat laatste. Feit is dat Jonathan Cardoen, de algemeen secretaris van de partij, een bredere rol krijgt. Cardoen is een voormalig voorzitter van Jong-CD&V, en één van de opkomende talenten in de partij. Net als onder meer Benjamin Dalle, de huidige voorzitter van de studiedienst, is hij deel van een generatie die voorzitter Beke ziet als de erfopvolger binnen CD&V. Poulussen werd daarbij vriendelijk verzocht plaats te maken, zo is bij verschillende bronnen te horen. Maar uiteindelijk ziet de partij dus af van een al te bruuske methode om die wissel door te voeren.
Ondertussen is ook een nieuwe kracht intern bezig met de social media: Gerrit Budts, die van Horeca Vlaanderen overkomt. Hij moet het debacle rond Van Mol doen vergeten.
“Jonge generatie klaarzetten”
De interne machtsverschuivingen kaderen in een bredere operatie, zo duiden insiders. Want binnen CD&V is de grote vraag wie straks de leiding van de partij in handen neemt. Na 8 jaar voorzitterschap van Beke, lijkt de tijd rijp voor een wissel. “Beke wil dat voorbereiden door nu al een aantal getrouwen in te zetten voor langere tijd”, is de interne lezing. “Hij wil een jonge generatie klaarmaken, nu hij nog kan.”
Ondertussen is het ook allerminst duidelijk wie straks zal opstaan om de job van Beke over te nemen. Want bij de huidige top van de partij, Kris Peeters, Koen Geens en Hilde Crevits, is er geen grote appetijt om een kantoor in de Wetstraat 89 te gaan bezetten. Een ministerpost blijft aantrekkelijker voor elk van hen. Een mogelijk scenario waarbij een outsider dus de fakkel overneemt van Beke na de verkiezingen is zelfs niet uitgesloten.
Maar eerst zijn er natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij valt voor Beke een en ander te winnen of te verliezen. Maar de grootste aandacht gaat natuurlijk naar vicepremier Kris Peeters (CD&V). Die trok naar Antwerpen om er Bart De Wever (N-VA) uit te dagen. Tot nu toe verliep de campagne er niet bepaald lekker voor Peeters: de laatste peiling zette hem op welgeteld nul zetels. Als dat het geval zou zijn, komt het functioneren van Peeters als vicepremier mogelijks ook in gevaar.
Verdwijnt Peeters van het toneel, dan zouden de kaarten bij CD&V wel eens heel anders kunnen geschud worden. Een aantal mensen zien het ‘probleem Peeters’ als de grootste reden waarom een CD&V-voorzitter niet succesvol kan zijn. Hoe dan ook: de rust keert voorlopig nog niet meteen weer op de Wetstraat 89.