België anno 2014: politie kan rijverbod niet controleren (terwijl de databank er wel is)

Wie in ons land een rijverbod aan zijn laars lapt, hoeft zich in de praktijk niet al te veel zorgen te maken: de politie kan tijdens een controle niet of heel moeilijk nagaan of een chauffeur een dergelijk verbod al dan niet naleeft, meldt Het Nieuws van Vtm. Veel chauffeurs met een dergelijk verbod kruipen dan ook weer achter het stuur.

Wie tijdens een politiecontrole geen rijbewijs kan voorleggen maakt zich natuurlijk meteen verdacht, maar dat is buiten de oubollige Belgische justitie gerekend. Want er is geen centraal register waar staat wie waar een rijverbod heeft gekregen, zegt politierechter Peter Vandamme: “Als u een rijverbod krijgt van een politierechtbank in Antwerpen, en u levert daar uw rijbewijs in, rijdt toch en veroorzaakt een verkeersongeval in Oostende. Dan zal de politierechter in Oostende niet weten dat uw rijbewijs in Antwerpen is, en dat u eigenlijk niet mocht rijden.”

De politierechters eisen dat er een databank komt met de namen van de chauffeurs met een rijverbod, want nu kan de politie de informatie daarover enkel krijgen bij de gemeentebesturen, en die zijn ’s nachts en in het weekend dicht. In de praktijk wordt het rijverbod ook overdag niet gecontroleerd, aldus Het Nieuws. En in de praktijk wordt rijden zonder rijbewijs dus zelden vervolgd, zegt Vandamme.

De regering had die centrale databank drie jaar geleden al aangekondigd, maar ze is nog altijd niet functioneel. Opmerkelijk is dat ze al wel bestaat, maar dat ze niet werkt omdat Justitie de gegevens niet aanlevert. Waarom kon Vtm niet achterhalen: de betrokken diensten zijn momenteel met vakantie.

Meer
Lees meer...