België stijgt naar de vierde plaats op wereldwijde ranglijst elektrische voertuigen

België is opgeklommen naar de vierde plaats op de wereldranglijst voor elektrische voertuigen (EV), volgens een recente analyse van Ayvens, een belangrijke speler in leasing en mobiliteit in Europa. Met een score van 70 op 100 deelt ons land deze positie met Luxemburg. Deze cijfers tonen aan dat België aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van elektrische mobiliteit.

België scoort vooral goed op het vlak van EV-adoptie en de beschikbaarheid van elektrische modellen. Met maar liefst 167 verschillende elektrische voertuigen op de markt, overtreft België zelfs enkele van de koplopers zoals Noorwegen en Finland. Ook de lagere kilometerkosten in vergelijking met benzinevoertuigen spelen een belangrijke rol in het succes van elektrische mobiliteit. Dit meldt Fleet.be.

Deze factoren hebben België geholpen om hoger te scoren op de ranglijst, wat aangeeft dat ons land een sterke positie heeft opgebouwd in de transitie naar duurzame mobiliteit.

Oplaadinfrastructuur blijft een uitdaging

Ondanks de groei in het aantal elektrische voertuigen, blijft België achter op het gebied van oplaadinfrastructuur. Ons land behaalde slechts 10 op 20 punten voor laadfaciliteiten, wat aangeeft dat er nog veel werk aan de winkel is. Vooral in vergelijking met landen als Noorwegen en Nederland blijft België achter.

Vlaanderen en Brussel hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet in het uitbreiden van het aantal laadpunten, maar Wallonië loopt nog achter. Er zijn echter plannen om vanaf deze zomer en in de komende twee jaar ongeveer 2.500 nieuwe laadpunten te installeren in het zuiden van het land.

Balans tussen EV-adoptie en infrastructuur cruciaal

Johan Portier, Country Managing Director bij ALD Automotive | LeasePlan in België, benadrukt het belang van een goed uitgebouwde laadstructuur om de toenemende vraag naar elektrische voertuigen bij te kunnen benen. Volgens hem is maar liefst 80 procent van de nieuwe bedrijfsvoertuigen elektrisch, waardoor de noodzaak voor meer laadmogelijkheden steeds groter wordt.

Hoewel België goed op weg is om een leidende rol te spelen in de wereldwijde EV-markt, blijft verdere investeringen in oplaadinfrastructuur essentieel. Dit zal niet alleen de overstap naar elektrische voertuigen versnellen, maar ook bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van ons land.

Meer
Lees meer...