Left Right
scrollTop top

Belgisch paspoort is één van de sterkste ter wereld (we kloppen zelfs de VS)


Belgisch paspoort is één van de sterkste ter wereld (we kloppen zelfs de VS)

België heeft één van de sterkste paspoorten ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe ranglijst van de Henley Passport Index. Die houdt rekening met het aantal landen dat je zonder extra visum kunt betreden. Op één staat het Duitse paspoort, terwijl het Amerikaanse een plaats na dat van ons land staat.

Net zoals de voorbije jaren beschikken we als Belgen over één van de machtigste paspoorten ter wereld. De 2018 Henley Passport Index baseert zich op de grootste database van reisgegevens, van de International Air Transport Association. Die kijkt naar het aantal landen dat je met je paspoort kunt betreden zonder dat een visum vereist is.

Duitsland op één

Duitsers geraken met hun paspoort in 177 landen binnen, en daarmee staat het land alleen op de eerste plaats. Singapore volgt met 176 landen. Als Belg kunnen we met ons paspoort 174 landen binnen, en daarmee doen we even goed als de paspoorten van Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Paspoorten die met 175 landen nog net iets beter doen: Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Istock

Het Amerikaanse paspoort staat dus pas achter het Belgische, want daarmee geraak je 173 landen binnen. Het allerzwakste paspoort ter wereld is volgens de ranglijst dat van Afghanistan, wat toegang biedt tot slechts 24 landen. Niet verwonderlijk doen Irak (27) en Syrië (28) niet veel beter. De sterkste stijgers zouden dit jaar de paspoorten van Oekraïne en Georgië zijn.

De landen waarvoor we als Belg dan wel een visum nodig hebben, bevinden zich vooral in Afrika en Azië. Daar horen ook grote landen als Rusland, China en India bij.

Getty

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294