Het is tijd om onze jongens de 21ste eeuw binnen te loodsen. En dus krijgen ze “hypermoderne” soldatenvesten. Een grapje van 140 miljoen. We noemen het een grapje, omdat we spontaan in de lach schoten toen we de details van die vest hoorden.
Om te beginnen: “onze jongens” mogen van ons best een nieuw pak krijgen. We willen allemaal toch dat ze er fatsoenlijk uitzien als ze over de Meir of zo paraderen in de toekomst.
Defensie wil 4.471 militairen ten laatste tegen 2019 uitrusten met wat het een “hypermodern” soldatenvest noemt. Die vesten “moeten ons leger de 21ste eeuw binnenloodsen”. Ze beschikken volgens Defensie over “de modernste communicatietechnologie”.
Begin volgend jaar mogen de eerste 40 Belgische militairen zich al zo’n “smart vest” aanmeten. Die eerste 40 vesten gaan 125.000 euro per stuk kosten, wat, zo denken we dan, best wel duur is voor een frakske. Gelukkig gaat de kostprijs zakken: de overige 4.431 vesten gaan “maar” 30.000 euro per stuk meer kosten. In totaal kijken we dus aan tegen 140 miljoen.
In Holland, bij Thales zullen ze gelukkig zijn. Dat bedrijf – dat overigens deel uitmaakt van de Israëlische groep Elbit – mag de vesten leveren.
Wat mogen we verwachten? Wel, met de smart vests kunnen soldaten via een touchscreen informatie raadplegen en verzenden, zijn ze via de gps zichtbaar voor de eigen troepen en kunnen ze rechtstreeks communiceren met andere militairen in voertuigen of op het hoofdkwartier.
Niet onbelangrijk: bij het pak zitten ook extra batterijen
Wat zit er in voor die prijs? Om te beginnen: een headset. Verder: een GPS-antenne. Een tablet ook, die System Man Machine Interface heet, en – hola zeker! – “met één hand te bedienen is”. Maar eigenlijk is dat dus gewoon een tablet. Of je er games kan op spelen is niet echt duidelijk. Niet onbelangrijk: bij het pak zitten ook extra batterijen. En verder: veel zakjes, en zoals elke festivalganger weet: je kan nooit genoeg pockets hebben. Er is ook een “geavanceerde radio via satelliet”.
Een harde schijf, zoooo 21ste eeuws
Sommige dingen doen ons een beetje schrik krijgen. Zoals het feit dat er nog sprake is van een harde schijf in het systeem. Harde schijven zijn niet echt 21ste eeuw. Tip aan Defensie en Thales: ga voor SSD mannen! Once you go flash, you never go back.
Diesel
We lezen ook dat het soldatenpak, met al die batterijen en zo, 48 uur autonoom werkt. Daarna is het maar hopen dat er geen black-out is, of onze jongens zijn gefuckt. Ha nee. En nu komt het (tromgeroffel aub): “het pak wekt energie op via een compacte dieselgenerator”. We vermoeden dat onze jongens die moeten meesleuren. Best met een busje diesel dan ook. We beseffen dat onze bewindvoerders echt stapelzot zijn van diesel en blij zijn dat ze van heel die miserie met zonne-energie verlost zijn. Maar, echt 21ste eeuws is het wel niet.
48 uur: het is maar hoe je het bekijkt
48 uur, en dan nog met reservebatterijen die al gauw blijkbaar een paar kilo wegen, da’s misschien heel indrukwekkend voor mensen die de Apple Watch kochten, maar daar zijn we ook niet echt van overtuigd. Anderzijds, onze geschiedenis kennende, als het dan toch zover komt en “ze” vallen binnen: doorgaans is het rap gedaan.