Dat er nog steeds een kloof bestaat tussen mannen en vrouwen in de bedrijfswereld, is geen geheim. Volgens een rapport over vrouwvriendelijke bedrijven doet België het niet zo goed want enkel telecombedrijf Proximus staat in de top 200 lijst. Dat komt omdat Proximus een actief diversiteitsbeleid voert en ‘gender’ is daar een focusdomein van.
De Brits-Nederlandse stichting Equilea onderzocht in samenwerking met de universiteit van Maastricht 3.000 bedrijven met een beurswaarde van meer dan 2 miljard dollar. Teleurstellend voor Belgische bedrijven want enkel Proximus heeft de lijst gehaald, en dan ook nog maar op de 189e plaats.
Sinds 2014 mag de vrouwelijke CEO Dominique Leroy, zichzelf de leider van Proximus noemen. Maar dat is niet de enige reden waarom Proximus op de lijst staat.
Alleen maar voordelen
Volgens Haroun Fenaux, communicatieverantwoordelijke van Proximus, heeft het bedrijf een actief diversiteitsbeleid waarbij ‘gender’ tot één van de focusdomeinen behoort. “Wij willen samenwerken met mensen die over een unieke eigenschappen en talenten beschikken. Daarom creëren wij een omgeving waar mannelijke en vrouwelijke talenten elkaar kunnen versterken.”
Het bedrijf vindt flexibiliteit zeer belangrijk en wilt daarom zoveel mogelijk voordelen bieden aan zijn werknemers zodat er een goed evenwicht is tussen werk, familie en vrije tijd. Daarnaast bieden ze verschillende mogelijkheden aan van deeltijds werken. “Binnen Proximus maken vrouwen meer gebruik van deeltijds werken dan mannen. Dat doen ze niet alleen om voor jonge kinderen te zorgen maar we zien dit fenomeen ook terugkomen op latere leeftijd om bijvoorbeeld voor de kleinkinderen en hulpbehoevende ouders te zorgen.”
Kit for kids
Naast de wettelijke verplichtingen, biedt Proximus ook alle werknemers een “Kit for Kids” aan. Via de HR-portal kunnen toekomstige ouders makkelijk aangeven wanneer ze zwanger zijn en hoe lang ze zwangerschapsverlof hebben. “We willen het jonge ouders niet nog moeilijker maken met allerlei administratieve stappen.”
Loonkloof
De onderzoekers keken ook naar gelijke betaling voor soortgelijke functies en carrièremogelijkheden. Als we kijken binnen Proximus dan zien we dat vrouwen voornamelijk gelijk verloond worden als mannen. “De kleine verschillen die bestaan zijn volledig te verklaren door de proportioneel hogere vertegenwoordiging van vrouwen in lagere functies en een algemene lagere anciënniteit bij vrouwen”, aldus Haroun.
Uit de meest recente cijfers van de FOD Economie kan je afleiden dat de loonkloof nog zeker bestaat. Zo blijkt dat mannen gemiddeld een brutoloon hebben van 3.471 euro en vrouwen 3.252 euro.
De algemene resultaten voor België zijn niet denderend en kunnen zeker beter. Er is duidelijk nog werk aan de winkel om de gelijkheid goed te krijgen.