“Bernie, Bernie, Bernie”… Clinton claimt overwinning in Iowa, maar Bernie Sanders gaf haar pak rammel

Feel the Bern! Bernie Sanders wordt dé sensatie bij de Democraten, op z’n minst nog een paar weken. Want in Iowa stak hij stokken in de wielen van de Clinton-machine, met een linkse, veel radicalere boodschap dan de compleet voorspelbare Hillary Clinton. Hij dwong haar tot een gelijkspel in Iowa, in New Hamsphire gaat de socialistische senator winnen.

“Iowa is vannacht begonnen aan een politieke revolutie. Als miljoenen samenkomen, zelfs diegenen die al lang gestopt waren met politiek te volgen, als jongeren en werkenden en ouderen rechtop staan en zeggen: enough is enough! De regering is van ons allemaal, niet van een paar miljardairs. Als dat gebeurt, dan zullen we samen dit land veranderen.”

In een ongelofelijke nacht voor de Democraten stal Bernie Sanders de show. De senator uit Vermont, een zelfverklaarde ‘socialistische’ Democraat, wordt de sensatie aan de linkerkant van het veld. Want Sanders verraste iedereen door Clinton tot een gelijkspel te dwingen, nadat ze al maandenlang als de grote favoriet werd afgeschilderd.

Toen Obama, nu Sanders

De déja vu met 2008 is zeer groot. Toen klopte een onbekende outsider-kandidaat genaamd Barack Obama de ‘onvermijdelijke’ Hillary Clinton. Nu is het de beurt aan de veel radicalere Bernie Sanders. Want die spreekt taal die je wel zeer extreem klinkt in Amerikaanse verkiezingen. In een prime time speech in Iowa stal hij op z’n minst de morele overwinning. Het verschil met de platte speech die Hillary gaf kon nauwelijks groter zijn, nog extra onderstreept door de boze lichaamstaal van Clinton.

Sanders sprak z’n uitgelaten fans toe in Iowa: “Wat het volk wil, is een democratie. Niet 1 procent van de stemmers die beslissen, niet miljardairs die de verkiezingen kopen. Wij vertegenwoordig niet het die toplaag, niet het media-establishment, maar de gewone man. En die is sick and tired dat altijd dezelfde beslissen. No more!”

Sanders gaf een rousing speech, waarbij veel van z’n klassiekers terugkwamen. Sanders zet zichzelf als een absolute outsider in de markt: geen geld van grote donoren, een regelrechte confrontatie met Wall Street én een echt links programma voor Amerika. Clinton haalde net iets meer stemmen, maar het bleek uiteindelijk “too close to call”. En het was dus vooral die speech die het verschil maakte vannacht voor Sanders.

3 miljoen donoren, met 27 dollar gemiddeld

“Wij zijn de enige campagne zonder een superpack! En de reden waarom we zo goed gaan doen, is omdat we nu al meer dan 3 miljoen mensen hebben die geld geven hebben. En weten jullie wat het gemiddelde is dat ze gegeven hebben: 27 dollar!”

“De mensen zijn het beu. No to a rigged economy! Ze willen geen economie meer waarin ze lange uren moeten werken, waarin ze geen deftig loon krijgen, terwijl Wall Street de superwinsten binnenrijft. Het was de hebzucht van Wall Street die ons land op de rand van de afgrond bracht.”

“Wij gaan niet meer betalen. We voeren een tax op Wall Street speculatie in. Het is nu is het aan Wall street om de middle class te helpen”, beloofde een vurige Sanders. En meteen maakte hij duidelijk wat hij wil: gratis hoger onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen. “Healthcare is a right, not a privilege.”

Hillary met flauw afkooksel

Eerder had Clinton in Des Moines ook al het podium beklommen om haar speech te geven. Die klonk op z’n minst geforceerd: zo snel mogelijk gegeven, zonder af te wachten wie gewonnen had. Uiteindelijk werd de race later ook too close to call, maar Clinton straalde vooral boosheid uit. Haar lichaamstaal sprak boekdelen, haar stemvolume was veel te luid in verhouding met het matige enthousiasme vanuit de zaal.

“Ik kijk uit naar een gezond debat met kandidaat Bernie Sanders”, zo kondigde ze aan. Ze vertelde over de uitslag ook nog dit: “Een grote zucht van opluchting gaat door ons heen, dank je Iowa.”

“Ik ga doen wat ik al heel mijn leven gedaan heb: ik blijf vechten voor jullie, en ik blijf vechten voor die droom van Amerika die nooit mag opgeven”, zo stelde ze verder.

Er komen voor Clinton nu een paar lastige weken aan: New Hampshire lijkt winst voor Sanders op te gaan leveren. Pas daarna kan Clinton op winst gaan hopen. In South Carolina en Nevada ligt ze voor. Ze doet het ook veel beter bij de zwarte en Latino-minderheden, die wel eens de sleutel voor de Democratische nominatie kunnen worden. Want Sanders krijgt enthousiaste studenten en ouderen op de hand, maar quasi alleen de blanken.

Meer
Lees meer...