De cinema’s zijn helaas nog altijd gesloten, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe films te zien vallen. Voor wie nog op zoek is naar wat te kijken: dit vinden wij alvast enkele van de grootste actuele aanraders!
1. For Sama (online.filmfestival.be, Sooner, myLum, Google Play)
Er zijn zo van die films die het label ‘film’ overstijgen. For Sama is er zo één, dit is geen film, maar existentieel kijkvoer. In For Sama is het Waad al-Kateab die ons met de camera in de hand toont hoe het er in een belegerd Aleppo aan toe gaat. Ze toont leven, oorlog, en dood. Ze start met filmen in 2012, vindt de liefde in een belegerde stad, trouwt en krijgt een kind. Dat allemaal in de rauwe realiteit. Er zitten scènes in de film die we nooit meer uitgewist krijgen. Kinderen die een uitgebrande bus verven omdat het de enige vorm van entertainment is die er nog is. Een jongetje dat papieren jongetjes heeft geknipt, eentje voor elk van zijn vriendjes die uit de stad vertrokken is. Een moeder die haar overleden kind uit het ziekenhuis komt ophalen. Een pasgeborene die letterlijk tot leven wordt gemept. Heftig kijkvoer. En toch eindigt de film met een sprankeltje hoop. Stevige kandidaat voor film van het jaar.
10/10
2. Sound Of Metal (Amazon Prime)
Voor deze rol was Matthias Schoenaerts een tijdlang in de running. Uiteindelijk is het Riz Ahmed geworden (ze lijken op elkaar) die Ruben Stone speelt, een drummer in een metalband die plots zijn gehoor begint te verliezen. Sound Of Metal geeft op treffende wijze het proces van aanvaarding weer dat je moet doormaken wanneer je plots doof wordt en de moeilijkheden die erbij komen kijken wanneer je niet meer kan communiceren. Met ook een hele mooie rol voor Paul Raci, de acteur die is opgevoed door dove ouders en vloeiend gebarentaal spreekt.
9/10
3. Never Rarely Sometimes Always (Google Play)
De meesterwerkjes vliegen ons dezer dagen om de oren, want ook deze film krijgen we maar moeilijk uit onze gedachten sinds we ‘m gezien hebben. In het buitenland werd deze film over de 17-jarige Autumn die van haar conservatieve thuisstaat naar New York trekt om een abortus te ondergaan bejubeld, in België werd hij geruisloos op Google Play gedropt. Doe jezelf een plezier en bekijk dit pareltje. Het ingetogen acteerwerk van debuterend actrice Sidney Flanigan (hiervoor werkte ze als conciërge) is imposant, maar de rol van het nichtje Skylar (Talia Ryder is volgend jaar te zien in de West Side Story-remake van Steven Spielberg) die mee naar New York trekt als morele steun, is niet minder knap. Het gebeurt allemaal zonder al te veel woorden en vooral ook zonder oordeel.
8/10
4. Mank (Netflix)
David Fincher loopt al sinds de jaren 90 rond met dit scenario. Het is pas nu dat de regisseur van kassuccessen als The Social Network, Gone Girl en Se7en deze film, met een scenario geschreven door zijn vader, verfilmd heeft gekregen. In Mank – zijn eerste film in zes jaar – vertelt hij het verhaal van Herman Mankiewicz, scenarist van onder andere Citizen Kane en enfant terrible in Hollywood. Fincher grijpt het verhaal aan om iets te vertellen over de tijd van toen en de tijd van nu en wil ons blijkbaar ook vertellen dat echte creatieve zielen altijd al hebben moeten strijden voor hun plaats in de filmindustrie. Het is iets anders dan we van Fincher gewend zijn en misschien ook wel meteen zijn meest persoonlijke en meest uitdagende film. Er zitten heel wat namen en referenties in de film die hun kracht verliezen als je ze niet kan plaatsen, maar Fincher doet hier wat Herman Mankiewicz ook deed met Citizen Kane: zijn publiek niet onderschatten. Dit wordt geheid Oscarmateriaal.
8/10
5. De Familie Claus (Netflix)
De periode waarin Jan Decleir Sinterklaas speelde ligt intussen helaas al een tijdje achter ons, maar Decleir als kerstman kunnen we nu leren kennen. De Familie Claus is het zoveelste coronaslachtoffer en is daarom nu in de Benelux op Netflix te bekijken in plaats van in de filmzaal. In deze geheel voorspelbare, maar wel mooie jeugd- en eindejaarsfilm maken we kennis met Jules (Mo Bakker), een jonge tiener die een hekel heeft aan kerst. Hoewel zijn vader altijd zei dat we met kerst vieren dat er altijd weer licht komt, zelfs na de donkerste dagen, en hoewel hij een moeder heeft die kleur wil brengen in de donkere dagen met de koekjes die ze bakt, toch kan Jules niet geloven dat hij ooit kerst niet meer zal haten. Tot hij het geheim van zijn opa ontdekt. Met een mooie gastrol én titelsong van Pommelien Thijs uit #LikeMe en komische noten van Eva Van Der Gucht, Josje Huisman, Janne Desmet en mopperkont Stefaan Degand als kerstelfjes.
7/10