Betalen in het buitenland: welke kaart gebruik je best en hoe hou je de kosten zo laag mogelijk

De zomervakantie is begonnen en dus trekken veel mensen op reis en daar geef je natuurlijk ook geld uit. Om in het buitenland te betalen zijn er heel wat mogelijkheden, maar jammer genoeg vaak ook heel wat (onverwachte) extra kosten. Hoe hou je die zo laag mogelijk?

Om te berekenen hoe er in het buitenland zo weinig mogelijk extra kosten komen bij je betalingen moet je met heel wat zaken rekening houden. Zo is er uiteraard een groot verschil tussen betalingen binnen de eurozone en buiten de eurozone.

Ook voor afhalen aan een geldautomaat (ATM) of gewoon rechtstreeks betalen met je kaart in bijvoorbeeld een winkel of restaurant rekenen banken verschillende kosten aan. Daarnaast kan je kiezen tussen je gewone bankkaart, de zogenaamde debetkaart (in België meestal Maestro of Bancontact), of een kredietkaart.

Betalen of geld afhalen binnen de eurozone

Binnen de eurozone, de landen in de Europese Unie die gebruik maken van de euro, zijn de kosten meestal niet hoog. Voor betalingen mag je kiezen welke kaart je gebruikt want daar komen nooit extra kosten bij.

Om geld af te halen binnen de eurozone kies je best je gewone bankkaart. Sommige banken rekenen in bepaalde gevallen een kleine kost (tot 0,50 euro) aan, afhankelijk van je type rekening en de automaat waar je geld afhaalt, maar een grote meerkost komt er sowieso niet bij. Om te vermijden dat je die kost meermaals moet betalen haal je best een groter bedrag af, de euro’s die je over hebt kan je toch ook in België nog gebruiken.

Buiten de eurozone betalen

In landen die niet met de euro betalen liggen de zaken heel anders. Voor betalingen is het meestal beter om te kiezen voor je kredietkaart, al hangt dat ook af van je bank en het type kredietkaart. De meeste Belgische banken rekenen een kost van 1,5 procent van je betaalde bedrag aan. Vraag op voorhand na hoe dat zit bij jouw bank of zoek het op op hun website.

Met je debetkaart betalen wordt al snel een stuk duurder omdat banken dan niet alleen een wisselkoerscommissie aanrekenen, maar ook behandelingskosten. Die kunnen soms heel hoog oplopen, tot meer dan 10 euro per betaling.

iStock

Geld afhalen buiten de eurozone

Het meest complex wordt het als we kijken naar wat je het best doet om hoge kosten te vermijden als je geld afhaalt in een land dat geen deel uitmaakt van de eurozone. Daarvoor betaal je normaal gezien een forfaitair bedrag en een percentage wisselkoerscommissie.

Voor kleine bedragen is het meestal interessanter om je gewone bankkaart te gebruiken, voor grotere bedragen gebruik je best je kredietkaart. Waar die grens precies ligt en hoe groot het verschil is, hangt af van je bank en het land waar je geld afhaalt. Daarom bekijk je best op voorhand hoe hoog de wisselkoerscommissie en het forfaitair bedrag is dat je bank aanrekent. Die informatie kan je terugvinden op hun website.

“Withdrawal with of without conversion”

Als je geld afhaalt in een land dat niet met de euro betaalt, krijg je meestal de vraag of je geld wil afhalen in de lokale munt of in je eigen munt: “withdrawal with conversion” of “withdrawal without conversion“. Het klinkt als een banale vraag, maar ze is wel degelijk belangrijk. Als je kiest om geld in de plaatselijke munt (without conversion) af te halen, zal je bank je beperkte kosten aanrekenen.

Kies je echter om geld om te zetten in euro’s (with conversion), dan zal de lokale bank via DCC (dynamic currency conversion) het bedrag omrekenen en daarvoor een kost aanrekenen. Dat bedrag verschilt van land en ligt volgens onderzoek tussen de 2,6 en 12 procent. De hoogste kosten betaal je in Polen en Hongarije.

Conclusie:

Meer
Lees meer...