Beurscrash helemaal op het eind: 2018 eindigt donkerrood voor veel beleggers

Het zijn bijzonder donkere tijden op de beurs. Want in plaats van een grand cru, dreigt het een rotjaar te worden voor de meeste aandelen. De Amerikaanse beurs crashte verder na kerst, en sleurt iedereen mee in rode cijfers. De politiek van president Donald Trump, en de mogelijke recessie die er aan komt, doen de rest. Plus natuurlijk de onzekerheid van de Brexit.

Komt er een recessie aan, waarbij de economie wat terug krimpt? Sommige analisten en een pak bedrijven denken alvast van wel, als ze voorspellingen maken voor 2019.

En dat is meteen slecht nieuws op de beurzen, waar in december eigenlijk hele golven van verkoop over de aandelen rolden. Zowat alle beurzen ter wereld noteren dus voor december een erg slechte maand. Toppunt van de rode cijfers was kerstavond: een super negatieve dag voor de Amerikaanse beurs in New York.

Dat heeft niet alleen met die mogelijke krimp in de economie te maken. Er is de politieke factor van de Amerikaanse president Donald Trump. Die besliste dat hij naar een rechtstreekse confrontatie wilde gaan met het parlement in de VS, het Huis van Afgevaardigden. Dat wil hem niet de 5 miljard geven die hij wil stoppen in de bouw van een muur aan de grens met Mexico.

Het gevolg is een zogenaamde “shut down”: de Amerikaanse overheid die haar deuren sluit. Ambtenaren worden niet betaald, en de overheid stopt met services te geven. Het is een hard-tegen-hard houding, want de Democraten willen niet betalen voor de ‘Wall’ en Trump wil niet plooien en eist het geld. Het resultaat is dat het nog weken kan duren, en dat leidt tot onstabiliteit en verlies op de beurzen.

Bovendien heeft de Amerikaanse centrale bank haar rente verhoogd. Dat is zeer tegen de zin van Trump, die maar blijft kritiek uiten op de ‘Fed’, die centrale bank. Dat is ook ongehoord en ongezien in de Amerikaanse politiek, en het leidt opnieuw tot spanning.

Daarnaast is er natuurlijk de handelsoorlog met China. Die sleept nu ook al maanden aan, en geen van beide partijen, Trump noch de Chinezen, wil toegeven. Het gevolg is dat er extra belastingen komen op allerlei producten die van de VS naar China gaan en omgekeerd. Ook dat is weer slecht nieuws voor de economie, het leidt tot onzekerheid.

En natuurlijk: de onzekerheid over de brexit

Tenslotte is er ook de brexit: het is nog altijd hoogst onduidelijk of er nu een ‘harde’ of “zachte’ exit komt van de UK uit de Europese Unie. Er is een deal onderhandeld om dat ‘zacht’ te doen: met allerlei afspraken over handel en diensten die kunnen blijven lopen zoals het was. Maar de Britse premier Theresa May moet dat goedgekeurd krijgen in haar parlement, en dat lukt voorlopig niet.

Blijft het Britse parlement weigeren, dan eindigt het in een ‘harde’ brexit. Dan is er geen akkoord en komen er plots allerlei controles en moeilijkheden aan de grenzen. Dat kan grote economische schade hebben. Die onzekerheid blijft duren, en ook daar reageren de beurzen dus negatief op.

Bitcoin als alternatief?

Ondertussen is ook in de wereld van de bitcoins een ware slachtpartij aangericht. Dit jaar zakte die markt compleet ineen. In totaal verdampte meer dan 600 miljard euro aan waarde in die cryptomunten. Heel veel beleggers scheurden dus hun broek.

Nochtans beschouwen veel beleggers de digitale munten als een alternatief voor andere beleggingen. Door de crash van de beurs, veerde de koers van de bitcoin wat op. Maar al bij al blijft het een bijzonder hard verhaal dit jaar. De munt zat op z’n piek boven de 20.000 dollar, en staat nu nog op 3730 dollar.

Op lange termijn is de evolutie hoe dan ook niet tegen te houden: de technologie van blockchain staat toe om veel meer transparantie te creëren bij transacties. Maar de crash houdt wel in dat veel investeringen on hold gezet zijn.

Opvallend is dat Facebook en WhatsApp werken aan een eigen cryptomunt. Via WhatsApp zou je dan met de cryptomunt kunnen betalen. Als Facebook daarin lukt, krijgen de cryptocurrencies ongetwijfeld weer een stevige boost. En dan kunnen ze op een dag een echt alternatief vormen voor de beurs, als die nog eens crasht.

epa
Meer
Lees meer...