Bill Gates komt met een idee dat nog niet zo dom is

Superfilantroop en Microsoftoprichter Bill Gates heeft zich duidelijk uitgesproken over de automatisering en robotisering die in de toekomst het leeuwendeel van de banen zal opeten. Die gaat volgens hem voor ernstige sociale problemen zorgen als er geen maatregelen worden genomen. Gates pleit ervoor dat bedrijven die arbeiders vervangen door robots die robots belastingen laten betalen. Eerder deze week trok ook Elon Musk al aan de alarmbel.

Opmerkelijk, want het gaat helemaal in tegen het standpunt van de International Federation of Robotics, die redeneert dat een taks op robots en automatisering innovatie in de weg staat, terwijl die volgens het IFR net nieuwe jobs kan creëren door de productiviteit te verhogen. Een redenering die afgelopen week nog werd gevolgd door de politici in Europa, waar een voorstel om een robottaks in te voeren van tafel werd geveegd. Die taks zou de ondersteuning en training financieren van werknemers wiens job door robots is overgenomen.

Uit recente onderzoeken blijkt dat de helft van alle werkactiviteiten van vandaag in de volgende dertig jaar zullen worden geautomatiseerd. Doorbraken in artificiële intelligentie zouden dat cijfer nog dramatischer kunnen maken.

Techgoeroe’s zien blijkbaar beter dan politici wat de gevolgen daarvan gaan zijn. Elon Musk waarschuwde ook al enkele dagen geleden dat de robotisering van de werkvloer tot bijzonder ingrijpende sociale verandering zal leiden. Musk zei zelfs dat er moet nagedacht worden over het invoeren van een universeel basisinkomen om de gevolgen op te vangen.

Visie

Ook Bill Gates ziet het probleem. Bedrijven die banen vervangen door robots zouden daar belasting voor moeten betalen, vindt hij.

Op die manier zou de de verspreiding van automatisering vertraagd worden, en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald. Als robots meer banen van mensen overnemen, zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen en komen overheden in de problemen, zegt Gates.

“Als een menselijke werknemer nu voor bijvoorbeeld 50.000 dollar werk doet in een fabriek, wordt dat belast met inkomstenbelasting, sociale premies etcetera”, zegt Gates. “Als een robot hetzelfde werk doet, zou die robot op een vergelijkbare manier belast moeten worden.”

Als robots banen van mensen overnemen, zorgt dat er volgens Gates wel voor dat er meer tijd en handen vrijkomen voor andere zaken. “We kunnen dan beter voor de ouderen zorgen, kleinere klassen hebben en kinderen met speciale behoeften beter helpen. Allemaal zaken die volgens Gates menselijke empathie nodig hebben, maar waar nu een tekort aan mensen voor is.

“Maar je kan niet zomaar die inkomstenbelasting opgeven, want die maakt deel uit van hoe we die menselijke werknemers betalen”, zegt Gates.

Gates is momenteel ’s werelds rijkste man, met een vermogen van 80 miljard dollar. Maar, samen met zijn vrouw Melissa heeft hij er zich toe geëngageerd om zeker 95% van zijn fortuin aan goede doelen te zullen schenken. Hij is goed op weg: Gates gaf al bijna 30 miljard weg. Het echtpaar heeft ook al gezegd dat hun kinderen – ze hebben er drie – “slechts” 10 miljoen dollar elk mogen erven.