De markt van de cryptocurrencies lijkt zich weer even te stabiliseren, nadat de waarde van zowat elke munt crashte op amper een paar dagen. Bitcoin, dat nog niet zo lang geleden op 20.000 dollar per munt afklokte, dook zo zelfs onder 10.000 dollar. De bitcoingekte sloeg plots volledig om. Velen verkochten alles, gelovend dat de bubbel uiteindelijk toch gebarsten was. Anderen vinden het dan weer hét moment om te investeren. Wie moeten we geloven?
Investeren in cryptocurrencies kan je op heel korte tijd enorm veel geld opleveren. Verhalen van believers die hun investering verveelvoudigd zagen (en nog steeds zien), zijn al lang geen ver-van-ons-bed-show meer. Iedereen kent wel iemand die een slimme investering maakte en een hoop (virtueel) geld verdiende. Maar laat ons even duidelijk zijn: cryptomunten zijn geen ‘slimme’ investering. Speculeer, want dat is het, er dus je spaarcenten niet op. Het zou je met een enorme kater kunnen achterlaten.
Is de bubbel gebarsten?
De afgelopen dagen is er zo namelijk voor miljoenen, zij het niet miljarden, dollars aan ‘geld’ in rook opgegaan. Kwam het door strengere regels in China en Zuid-Korea, de aankondiging van Frankrijk om bitcoin harder aan te pakken of omdat ergens iemand per ongeluk één bitcoin verkocht en anderen dat als een teken zagen? Waarschijnlijk een combinatie. Maar de realiteit was wel dat bitcoin, samen met zowat alle andere bestaande cryptomunten, crashte.
Op amper een paar dagen tijd dook bitcoin weer onder de kaap van de 10.000 dollar. Dat was al van november geleden. Tussendoor piekte de munt zelfs naar een waarde van 20.000 dollar. Een halvering op amper een maand tijd? Velen zagen de bubbel al barsten. Want, zo dacht de meerderheid, de vraag was niet of die zou barsten, maar wanneer. Zo ver lijkt het echter nog niet te zijn.
Op de afgelopen twee dagen stabiliseerde de markt zich en was er zelfs weer een kleine stijging op te merken. Op het moment van schrijven, is één bitcoin weer bijna 12.000 dollar waard (11.625 dollar om precies te zijn). Maar die halvering op een paar dagen tijd zette een hoop mensen aan het denken. Hoe moet het nu verder? Moeten we alles verkopen? Of toch maar bijhouden, in de hoop dat het weer stijgt? Wel, er zijn twee (heel uiteenlopende) scenario’s.
Scenario 1: Verkopen, verkopen, verkopen!
De stabilisatie die nu plaatsheeft, zou de stilte voor de (tweede) storm kunnen zijn. De crash heeft één ding voor iedereen duidelijk gemaakt: de munt is enorm onstabiel. De betrouwbaarheid is onherroepelijk aangetast. Zelfs de grootste believers zullen nu moeten toegeven dat de munt wankel is. Maar of ze ooit ook echt zal vallen, is natuurlijk dé vraag.
Het is dan ook heel aannemelijk dat velen nu eieren voor hun geld kiezen en het systeem verlaten. De markt is zo gevoelig, dat die maar een klein zetje nodig heeft om volledig in te storten. Een paar grote spelers die hun bitcoin van de hand doen, kan de aanzet zijn voor een ware vlucht uit de cryptomunt, wat de waarde zou doen kelderen.
Wie goed oplet, ziet natuurlijk dat dit een self-fulfilling prophecy is. Bitcoin haalt z’n waarde puur uit het feit dat mensen het ook die waarde toekennen. Als bitcoin te onstabiel wordt geacht, zal het aan waarde verliezen en zullen velen het ook van de hand doen, wat de waarde weer zal doen dalen. Het recept voor een ware implosie, natuurlijk.
Scenario 2: HODL!
Bitcoin is gebouwd op een aantal grote believers die het potentieel van de munt al heel snel doorhadden en daardoor zwaar investeerden. Hoe sterk de waarde ook steeg, die believers hielden hun bitcoin stevig vast. Het is hen vaak dan ook niet om de waarde maar om het systeem zelf te doen. Zij geloven in het idee van bitcoin, en de onderliggende blockchain, meer dan de munt op zich. Dat die munt ondertussen meerdere duizenden dollars waard is, was een leuk extraatje.
Die believers zullen de markt waarschijnlijk nooit verlaten. Dat maakt een complete crash, waardoor de munt zo weinig waard zou worden dat die in de praktijk zowat zou verdwijnen, eigenlijk onmogelijk. Het zijn ook die spelers die aanraden om te ‘HODL’en’.
HODL’en? Euh, wat?
In 2013 maakte bitcoin ook een zware val mee. Ook toen was er het dilemma: vasthouden en hopen op een herstelling van de markt, of alles van de hand doen en je investering toch nog een beetje uitcashen. Ondertussen is duidelijk wie daar de juiste beslissing heeft gemaakt.
Op het internetforum Bitcoin Talk spoorde iemand toen iedereen aan om het vertrouwen in de munt te behouden. ‘I AM HODLING’ titelde hij z’n post. Uit z’n, op zijn zachtst gezegd, onsamenhangende en vol fouten geschreven tekst kon je al snel opmaken dat de man, onder de naam van GameKyuubi, iets te diep in het glas gekeken had en zijn titel gewoon wat fout had gespeld. Met ‘I am holding‘ wou hij duidelijk maken dat hij z’n bitcoin nooit zou verkopen. Maar met zijn typefoutje creëerde hij een nieuwe term in het cryptocircuit die dergelijke investeerders nu typeren: HODL, oftwel Hold On for Dear Life.
De huidige crash zou dus wel eens een kopie kunnen zijn van die in 2013. Toenmalige HODL’ers zagen de waarde ondertussen vertwintigvoudigen. Velen voorspelden voor de afgelopen crash dat bitcoin de grens van de 100.000 dollar zou overschrijden, en dit dalletje zou daar misschien wel eens de start van kunnen zijn.
haha.. HODL #HODL #Cryptocurrency pic.twitter.com/49ppTdfCD8
— Anep Crackerz (@vezict) 17 januari 2018
Wat is het nu: verkopen of HODL?
Wel, daar kunnen we heel kort op antwoorden: zonder glazen bol kan niemand dat zeggen. Kenners voorspellen zowel een verdere crash als een nieuwe piek. En laat net dat het probleem zijn.
Cryptomunten zijn onbekend terrein, zelfs voor de grootste financiële experts. Het is ook zo’n polariserend gegeven, dat zelfs die ‘experts’ in te delen zijn in twee grote categorieën: believers en non-believers. De ene groep zal zeggen dat de piek nog lang niet is bereikt, en zal dus aansporen om te HODL’en. De andere ziet het als een frauduleus systeem en zal dan weer zeggen alles zo snel mogelijk te verkopen.
De waarheid ligt waarschijnlijk, zoals zo vaak, ergens in het midden. Maar voorspellingen doen, heeft weinig zin. Al is er één raad die vaak weerklinkt, en ook door zowat ieder verstandig persoon wordt herhaald: ‘investeer’ geen geld in cryptomunten dat je echt nodig hebt. Want morgen zou je het zomaar kwijt kunnen zijn.