Het Amerikaanse Compass Mining en energie-start-up Oklo slaan de handen in elkaar om met kernenergie Bitcoin te minen. Daardoor zou het delven naar munten een pak groener worden.
Bitcoinmijners kiezen voor kernenergie om CO2-uitstoot te beperken
Waarom is dit belangrijk?
Een van de grootste redenen waarom Bitcoinmijners dit jaar uit China geweerd werden, is de enorme tol dat het delven naar cryptomunten vergt van het klimaat. Op het Amerikaanse continent zetten cryptomijners steeds vaker zonne- en windenergie in, maar ook geothermische stroom van vulkanen en binnenkort dus kernenergie.Twee bedrijven hebben naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor het vervuilende probleem van cryptomijnen: kernenergie.
Het Noord-Amerikaanse mijnbedrijf Compass Mining heeft een contract van 20 jaar ondertekend met kernenergie-start-up Oklo om de onderneming te voorzien van 150 megawatt kernenergie.
Volgens de bedrijven is cryptomijnen met kernenergie een duidelijke keuze om af te stappen van fossiele brandstoffen. Het mijnen van cryptomunten, en vooral Bitcoin dan, wordt vaak bekritiseerd voor zijn te grote ecologische voetafdruk. Die zou in totaal zelfs even groot zijn als die van de Britse hoofdstad Londen.
“Bitcoin is een markt die enorm veel kansen heeft voor schone energie. Zeker wanneer je kijkt naar de nieuwe generatie systemen”, zei Oklo-CEO Jacob DeWitte, in verwijzing naar de nieuwe generatie Bitcoinmijners die gedwongen moest verhuizen van China naar Noord-Amerika.
Kleine kernreactoren
Maar hoe gaan de bedrijven dit klaarspelen? Een kerncentrale opzetten is namelijk geen makkelijk karwei.
Volgens Compass-CEO Whit Gibbs zullen er tegen 2023 of 2024 enkele minireactoren gebouwd worden door Oklo. Die zullen zorgen voor “uitzonderlijk” lage energiekosten voor het mijnbedrijf.
Volgens het Amerikaanse bureau voor energie stoten kernreactoren geen luchtvervuilende deeltjes of CO2 uit. De grootste kopzorg bij deze manier van energie opwekken blijft de ophoping van radioactief afval.
Compass voert ook gesprekken met de Amerikaanse stad Miami om stroom te krijgen van hun kerncentrale in Turkey Point. Burgemeester Francis Suarez was een gastspreker op de Bitcoinconferentie van 4 en 5 juni in Miami. Daar kondigde hij aan dat hij van zijn stad een cryptoparadijs wil maken.
Opportuniteiten in Europa
Als het project van Oklo en Compass groen licht van de Amerikaanse overheid krijgt, zullen de minireactoren worden opgetrokken in Idaho, Alaska en enkele andere locaties, meent DeWitte.
Het bedrijf kijkt ook naar een internationale uitbreiding. Oklo ziet ook opportuniteiten in Centraal-, Zuid- en Oost-Europa om kernenergie te leveren.
(am)
Lees ook: