Tijdens een (v)echtscheiding in de VS met als inzet de alimentatie voor een tweeling, is uit een DNA-test gebleken dat die tweeling twee verschillende papa’s heeft. En ja, dat kan. Het komt zelfs steeds vaker voor door … homokoppels.
Uit een DNA-test zou zijn gebleken dat een man met de initialen A.S. “vrijwel zeker” de vader was van een van de twee, maar niet van de ander. In New Jersey oordeelde rechter Sohail Mohammad dat de baby’s door twee verschillende mannen zijn “geproduceerd”. De moeder, T.M., beviel in januari 2013 van de tweeling. Ze noemde A.S. als de vader van haar kinderen toen ze bij overheidsinstanties om hulp vroeg. Daar wilde A.S. echter niets van weten. Hij beweerde dat de vrouw met meerdere mannen sliep. Toen ze dat toegaf, werd een DNA-test uitgevoerd.
De resultaten deden beide partijen schrikken. De baby’s bleken niet dezelfde vader te hebben. Volgens rechter Mohammad is het mogelijk dat bij een vrouw twee van haar eitjes worden bevrucht door verschillende mannen als ze seks met hen heeft gedurende dezelfde menstruele cyclus. En voor je roept “only in America!”: DNA-experts zeggen dat het inderdaad kan en dat het ongeveer gebeurt bij 1 op 13.000 tweelingen. Of 1 op 400. Of zelfs 1 op 12. Het ligt er maar aan welke studie je leest.
Superfecundatie
Een heteropaternale superfecundatie-tweeling heet dat officieel: een dubbele zwangerschap waarbij meerdere eitjes in eenzelfde ovulatieperiode worden bevrucht op verschillende momenten. En terwijl DNA-experts de kans dat het gebeurt inschatten op 1 op 13.000, hebben advocaten het fenomeen al langer een veel grotere rol laten spelen in rechtszaken over toewijzingen van zo’n tweelingen en dan vooral het al dan niet betalen van alimentatie.
Tien gevallen sinds 2009
In maar liefst drie procent van zo’n zaken proberen advocaten superfecundatie aan te voeren wanneer er een tweeling is waarover gekibbeld wordt tijdens een vechtscheiding. Sinds 2009 zijn er echter maar een tiental gevallen wereldwijd bekend waarin ze gelijk bleken te hebben en één van de tweeling effectief verwekt bleekt door een andere papa dan hun cliënt.
Vaker door homokoppels
Superfecundatie komt wel vaker voor dan vroeger, maar dat heeft niet echt iets met overspel te maken, maar wel met het feit dat steeds meer homokoppels er bewust op “gokken” door beide partners de draagmoeder artificieel te laten bevruchten. Dat heeft nog niet geleid tot rechtszaken, maar advocaten zeggen dat dat een interessante gaat worden: de eerste zaak waarbij een rechter gaat moeten kiezen tussen twee vaders, die beide aantoonbaar de verwekker zijn van een tweeling.